Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 13 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

8 opvoedideeën die ‘vroegah’ gewoon waren, maar wij nóóit zouden doen

‘Vroeger was alles beter.’ Een welbekende uitspraak die in het geval van deze acht zaken absoluut niet opgaat. Want roken in de auto, whiskey voor de baby en een corrigerende tik; het idee alleen al! Gelukkig doen we het nu allemaal anders.

Al vinden wij moeders soms dat we het allemaal niet goed doen, als ik dit lijstje even bekijk besef ik; wij doen het helemaal zo slecht nog niet. Al zijn we wellicht in sommige zaken best een beetje doorgeslagen. Want zoals onze moeders zeggen; ‘Het is toch allemaal goed gekomen?’ En gelukkig hebben ze daar hartstikke gelijk in.

1. Roken

Jawel. Overal mocht gerookt worden. Dat werd dan ook optimaal gedaan. De leraar stak rustig voor de klas een pijp of sigaret op en in de auto was roken heel normaal. Kinderen in de auto? Nou en?

2. Au!

Als je vroeger als kind van de schommel viel, dan voelde je dat. Je knie lag open of je been was gebroken. Er lagen namelijk gewoon stenen tegels onder de speeltoestellen.

LEES OOK: Vintage fotoserie laat zien hoe kinderen vroeger speelden.

3. Tandjes

Als de baby tandjes kreeg, werd het tandvlees gewoon even met wat whiskey ingewreven. De baby werd er lekker rustig van en de alcohol desinfecteerde meteen een beetje.

4. Tikje

Een corrigerend tikje was nog gewoon daily business. Als je als kind niet naar de wensen van je ouders handelde, dan kon je een klein tikje op de hand of de billen verwachten. En dat was toen nog heel normaal.

LEES OOK: Op deze momenten moet je jezelf inhouden om niet terug te grijpen naar die ouderwetse methode…

5. Witbrood

Kleffe witte bolletjes met hagelslag waren vroeger nog gewoon de lunch. Tegenwoordig is dat trakteren en komt de groene moeder brigade bij je langs om te vragen waarom je je kind zo verkeerd behandelt.

6. Vuur in je kerstboom

Jawel tot zeker de jaren vijftig werden in de kerstboom echte kaarsjes geplaatst. Echte kaarsjes met echt vuur. Ook als daar kinderen omheen liepen.

7. Autogordels

Over auto’s gesproken, wij mochten vroeger gewoon gaan zitten/liggen/hangen in de auto waar we wilden. Van gordels was nog geen sprake en autozitjes waren er vooral om ervoor te zorgen dat de allerkleinsten niet bij de sturende papa op schoot kropen.

8. Zwanger?

Was je zwanger, dan veranderde er weinig behalve je lijf. Je bleef namelijk gewoon roken, drinken en eten wat je wilde. Niemand die je the evil eye gaf als jij met je bolle toeter om een vuurtje kwam vragen.

Toch is roken nog niet helemaal uitgestorven onder ouders. Dit is hoeveel vrouwen na de bevalling opnieuw beginnen met roken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 opvoedideeën die ‘vroegah’ gewoon waren, maar wij nóóit zouden doen
Sluiten