12 dingen die iedere vrouw heeft geleerd voordat ze 40 wordt
40 worden is fantastisch. Die doodvermoeiende onrust uit je twintiger jaren ligt achter je, terwijl je je nog steeds kostelijk kan vermaken op een festival. En daar mag iedereen wat van vinden, want het fijnst is nog wel dat die mening van anderen er niet meer zo toe doet nu je zelf steeds beter begrijpt wie je bent.
Vallen en opstaan
Dat besef is er natuurlijk niet zomaar van de een op andere dag. Het is een ongoing proces van vallen en opstaan. Dat betekent niet dat je de wijsheid in pacht hebt wanneer je de 40 aantikt, maar wel dat je een stuk beter kan omgaan met wat dan ook het leven ook op je afvuurt. Misschien lijkt het nu alsof je er nog lang niet bent, maar dit is wat je weet wanneer je 40 wordt.
1. Hoe je stopt met excuses te maken voor alles
Sorry tegen de gynaecoloog omdat je je benen niet geschoren hebt. Sorry tegen een vriendin omdat je er een paar uur over deed te reageren op haar appje. Sorry zeggen omdat je niet kan afspreken op een voorgestelde datum. Het is doodvermoeiend en bovendien worden je excuses zo nogal aan inflatie onderhevig. Je kan ergens voor bedanken zonder sorry te zeggene en een totale bitch te lijken. ‘Ik kan helaas niet op je feest komen dit weekend, maar dankjewel voor de uitnodiging en heel veel plezier!’ Daar is niks onaardigs aan. Kun je de echte sorry bewaren voor het moment dat je de auto per ongeluk tegen een lantaarnpaal hebt geparkeerd.
2. Hoe je liegt met een stalen gezicht
Natuurlijk, liegen doe je alleen als het echt niet anders kan. Volwassen zijn betekent ook dat af en toe een klein leugentje om bestwil soms echt het beste is voor iedereen. ‘Oh dankjewel, ik heb altijd al een Delftsblauw servies/windgong/djembétrommel gewild!’ Je weet dat het soms gewoon onnodig is om mensen te kwetsen omdat jij nou eenmaal iets vindt. Vertel zo vaak mogelijk de waarheid, maar breng leugentjes om bestwil op Oscarwaardige wijze wanneer dat even nodig is.
3. Hoe je kritiek accepteert zonder een mental breakdown
Je gaat niet dood van kritiek. Niet meegevraagd worden door collega’s of negatieve feedback voelt niet fantastisch. Inmiddels weet je hoe je die kleine ‘blessures’ in perspectief plaatst zonder dat het je hele leven overneemt. Je chef niet blij met je rapportage? Balen. Maar je bent wel een geweldige moeder. Je niet meer druk maken om de kleine dingen is cliché, maar wel heel erg waar.
4. Hoe je het meest uit tijd voor jezelf haalt
De uren of dagen waarin je even geen kinderen hebt om in toom te houden, zijn spaarzaam. En als je dan even voor jezelf hebt, ben je nog steeds geneigd een klusje te doen wat steeds blijft liggen. Niet meer als je 40 bent. Je weet hoe belangrijk het is om iets te hebben wat je alleen voor jezelf doet. Noem het een hobby, een passie, een project; je snapt het idee.
5. Hoe je vriendschappen sluit en viert met uiteenlopende mensen
Op de middelbare school had je de vriendin die je haar vasthield als die laatste sambuca toch niet helemaal lekker viel. Die je ervan verzekerde dat niemand het had gezien (o jawel: de hele bovenbouw was getuige). Nu het leven vijf keer zo gecompliceerd is, heb je je vrienden harder nodig dan ooit. Bovendien weet je de waarde van verschillende vrienden met verschillende perspectieven. Wie zegt dat je bestie niet 10 jaar jonger of ouder kan zijn? Verandering van spijs doet niet alleen eten; het zorgt ook voor een fabuleuze vriendenkring.
6. Hoe je onderscheidt wat er echt toe doet
De eerste stapjes, het eerste lachje, de eerste keer ‘mama’: al die mijlpalen weet je nog als de dag van gisteren. We zijn vaak zo geobsedeerd door al die mijlpalen dat we niet stilstaan bij de meer alledaagse dingen – met het hele gezin de slappe lach aan tafel, op zondagochtend samen wakker worden, in de auto op weg naar Italië alle greatest hits van Marco Borsato meeblèren. Dat zijn de herinneringen die je jaren later koestert – mits je in het nu leeft en een mentale ‘foto’ maakt van deze momenten.
7. Hoe het oké is om doodop te zijn en naar bed te gaan om 21.00 uur
En dat er ook niks mis is met om 20.00 uur onder de wol liggen.
8. Hoe gevaarlijk het is om je partner voor lief te nemen
Als je al lange tijd met je partner bent, wordt die gepassioneerde zoen als je elkaar weer ziet vaak een vluchtige kus en uiteindelijk een mompelend hoi en een blik die niet van zijn telefoon afwijkt. Erken de kleine dingetjes die je partner voor je doet. Beschouw niets als vanzelfsprekend.
9. Hoe iets als je attitude een enorm verschil kan maken
Het leven is 10% wat er gebeurt en 90% hoe je daarop reageert. Met mensen omgaan die het grootste deel van de tijd alleen maar klagen, trekt je naar beneden. Optimistisch zijn en positieve gedachtes helpen je mooie dingen te laten gebeuren. Je attitude is besmettelijk.
10. Hoe je komt opdagen
Klinkt flauw misschien, maar je leert het belang kennen van ergens zijn. Heeft je vriendin haar eerste tentoonstelling? Kom kijken. Gaat ze door een scheiding? Ga naar haar toe. Als haar vader is overleden, ga je naar de uitvaart. Ook als je daarvoor vier uur moet rijden. Er op dit soort momenten voor je dierbaren zijn, betekent de wereld voor ze en maakt jullie band hechter dan wat dan ook.
11. Hoe 24/7 druk zijn je niet beter of succesvoller maakt dan een ander
Het maakt je alleen maar druk.
12. Hoe wat er gebeurt meestal niks met jou te maken heeft
Je jongere zelf hield haar buik in en voelde zich vervelend als een haar niet goed op z’n plek zit. De waarheid is dat het grootste deel van de tijd mensen helemaal niet zo met je bezig zijn. Je denkt dat iedereen op je let en kritiek op je heeft, maar mensen zijn vooral bezig met zichzelf. Als iemand iets tegen je zegt dat je kwetst, heeft dat meer te maken met iets wat gaande is in hun leven dan met jou.