Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 18 okt 2016

Vrouw bedenkt geheime ‘moedercode’ om driftaanvallen van peuters te stoppen

Geen enkele ouder vindt het leuk als iemand anders hun kind een uitbrander geeft, maar zoals iedereen weet, kan het soms goed zijn om iemand anders het ‘vuile werk’ te laten opknappen. Met dat in haar achterhoofd bedacht een onbekende vrouw een briljante code.

Deze vrouw zag een moeder in een supermarkt die zichtbaar moeite had om haar schreeuwende kind tot bedaren te brengen, terwijl ze ondertussen ook probeerde boodschappen te doen. De vrouw kwam op het briljante idee om alle ouders aan te spreken om moeders en vaders in dit soort situaties de helpende hand te bieden.

Lees ook: Zo ga je om met driftbuien

Geheim signaal

Ze zegt het volgende in haar Facebook-post:
‘Toen ik laatst in een supermarkt liep en daar een peuter zag schreeuwen – het leek wel uren te duren – en zag hoe de moeder haar best deed om de peuter rustig te krijgen en zelf kalm te blijven, bedacht ik me iets.
Er zou een geheim signaal moeten bestaan waarmee ouders elkaar kunnen laten weten dat ze het niet meer trekken (met die driftige peuter) zodat een willekeurige voorbijganger het kind eventjes kan aanpakken en het vertelt dat het moet stoppen met dat gedrein/gehuil/geschreeuw. Vreemde ogen dwingen, dat idee.

Er zijn drie goede redenen om dit zo aan te pakken:
1- het kind zal zo schrikken, dat het per direct stopt met huilen/schreeuwen/dreinen
2- je kind weet weer even hoe belangrijk het is om niet met vreemden mee te gaan
3- het laat ze (hoe jong ze ook zijn) zien dat terwijl je ouders van je houden en je irritante gedrag tolereren, de rest van de wereld ‘niets’ om je geeft (of om je gevoelens), hoe schattig je ook bent

Aldus de onbekende vrouw in een Facebook-post, die werd gedeeld door Jamie Matson, en vervolgens viraal ging.

Vreemde

Zeker goede redenen, terwijl het echt hartstikke raar zou zijn als een vreemde helemaal uit zichzelf naar je schreeuwende peuter zou lopen, omdat diegene echt niet kan weten wat er aan de hand is. Als je die vreemde zelf zou kunnen aansporen om eens een hartig woordje met je dreinende peuter te spreken, dat zou top zijn.

Ongevraagd bemoeien

Veel ouders juichen deze aanpak van het driftaanvallenprobleem-bij-peuters enorm toe. Het is slim omdat het grenzen overschrijdt én omdat het ook bepaalde aanvallende situaties voorkomt (zoals je er ongevraagd mee bemoeien terwijl een kind een speciale aanpak nodig heeft bijvoorbeeld – wil je niet!).

Lees ook: Wat als anderen zich bemoeien met de opvoeding van jouw kind?

Kwade blik

Het belangrijkste idee achter deze – waarschijnlijk half grappende – Facebook-post is dat wij ouders elkaar moeten helpen, in plaats van steeds manieren vinden om elkaar onderuit te halen. We weten allemaal hoe het werkt met die kleine terroriserende peuters, en we zouden ons niet hoeven schamen om soms wat hulp te vragen.
Ik weet dat ik heel dankbaar was geweest als iemand mijn peuter een kwade blik had gegeven om ‘m rustig te laten worden. Dankbaarder dan als je mij een kwade blik gaf omdat ik faalde als moeder.

Dat standje van een vreemde lijkt me geen probleem, maar hier wel 4 redenen waarom je de driftbui van je peuter niet moet negeren, noch straffen.

Facebook.com

Reageer op artikel:
Vrouw bedenkt geheime ‘moedercode’ om driftaanvallen van peuters te stoppen
Sluiten