Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 26 jun 2017

Vrouw deelt hartverscheurend maar moedig bericht na haar miskraam

Een miskraam is een hartverscheurende gebeurtenis die iedereen op zijn eigen manier verwerkt. De Amerikaanse Emily Christine deed dit door een foto van de echo van haar acht weken oude kindje op Facebook te delen, gepaard met een heftig, maar moedig verhaal over het moment waarop ze hoorde dat ze een miskraam zou krijgen.

Miskraam

Aan het begin van haar berichtje schrijft Emily dat zij en haar man al meer dan een jaar lang uitkeken naar het moment van de allereerste echo van de baby die ze samen zo graag wilden. ‘Er verscheen een beeld op de monitor en mijn hart klopte in mijn keel, zo spannend vond ik het’, schrijft Emily. ‘Maar toen zag ik dat de beelden op het scherm voor mijn neus er net even iets anders uitzagen dan die ik van mijn kennissen en vrienden voorbij heb zien komen en wist meteen dat er iets niet goed was.’

Niet goed

‘Ik zag helemaal niks op de beelden, en dat was omdat mijn lichaam uren verwijderd was van een miskraam. De arts die de echo deed was stil en ik wist meteen genoeg. Ze ging de ruimte uit en mijn man zei meteen dat alles vast goed zou komen. Maar wat hij niet wist is dat ik voor mijn gevoel al duizend foto’s van echo’s heb gezien en dus meteen zag dat er iets niet goed was.’

LEES OOK: Dit vertelt de wetenschap over zwanger worden op je 20e, 30e en 40e

Pijnlijk

‘Mijn vermoedens werden bevestigd en de arts stuurde me naar huis om mijn lichaam haar werk te laten doen. En dat deed het. Ze legde me precies uit wat ik kon verwachten en alles wat ze me vertelde gebeurde. Ze had me alleen niet voorbereid op de hartverscheurende pijn die ik in mijn hart zou voelen. Ze vertelde er niet bij hoe ik met mijn rouwende man moest omgaan. Ze vertelde me ook niet hoe pijnlijk het is om mijn moeder te vertellen wat er gebeurd is.’

Niemand praat erover

‘Miskramen zijn realiteit en komen heel vaak voor, zelfs bij één op de vier vrouwen. Maar dat is geen reden om te denken dat het daarom minder pijn doet. Ondanks dat het zo vaak gebeurt, voelde ik me verschrikkelijk alleen en na heel veel denken weet ik eindelijk waarom: niemand praat er openlijk over.’ En dat is precies waarom ze haar bericht met de hele wereld wilde delen en zette ze de foto van haar miskraam-echo op Facebook met haar verhaal.

Licht aan het eind van de tunnel

Om de vrouwen die haar bericht lezen en ook te maken hebben gehad met een miskraam, schrijft ze de woorden: ‘Ik hoop dat je je niet alleen voelt. Ik hoop dat je je tranen toelaat. Ik hoop dat je licht ziet aan het eind van de tunnel. Ik hoop dat je rust vindt. Ik hoop dat je niet te bang bent om het nog eens te proberen. Ik hoop dat je jezelf niet schuldig voelt. Ik hoop dat je het korte leven van die baby net zo viert als de baby die er eventueel na komt. Want hoe kort een mensenleven ook is, het verdient het om gevierd te worden en om elk verlies moet gerouwd worden.’

Emily’s prachtige boodschap is al bijna 30 duizend keer gedeeld en de duizenden reacties liegen er niet om. Zo krijgt ze verschillende reacties van vrouwen die zelf ook een miskraam hebben gehad en daar ook veel verdriet om hebben gehad. Lees Emily’s volledige bericht hier:

Better safe than sorry: zeg deze dingen nooit tegen iemand die een miskraam heeft gehad

Facebook Emily Christine

Reageer op artikel:
Vrouw deelt hartverscheurend maar moedig bericht na haar miskraam
Sluiten