Redactie
Redactie Body 3 dec 2014

Vrouw krijgt baby dankzij baarmoeder moeder

Dat artsen tegenwoordig tot veel in staat zijn, wisten we al langer. Maar het volgende nieuws blies ons toch echt omver: in Zweden werd dit jaar de eerste baby geboren via een getransplanteerde baarmoeder. Een hele prestatie als je het ons vraagt, maar er is méér…

Onlangs bevielen nóg twee vrouwen van kerngezonde baby’s dankzij de baarmoeder van hun moeder. Wij herhalen: hun moeder! De Zweedse professor Mats Brännström (links onder) heeft maar liefst 15 jaar aan dit bijzondere project gewerkt. Hij ontwikkelde allereerst een methode om baarmoeders succesvol te transplanteren en kwam vervolgens op het idee om de baarmoeder van een familielid te gebruiken.

Tja, je zus zal het niet zo snel doen, maar je moeder daarentegen… Je moeder gunt jou al het geluk van de wereld, juist een een eigen kind. Negen moeders besloten deel te nemen aan het experiment en de resultaten zijn veelbelovend: vier van de negen dochters raakten zwanger!

Nu zul je denken ‘maar mijn moeder’s baarmoeder is toch veel te oud?’ Nou, niet dus. Een baarmoeder blijkt amper te verouderen, het gaat vooral om de kwaliteit van de eitjes en je hormoonwaarden. Betekent dit dat moeders hun dochters met kinderwens het ultieme geschenk kunnen geven? Het lijkt er wel op…

Wat vind jij van deze medische doorbraak? Zou jij overwegen om de baarmoeder van je moeder over te nemen of je eigen baarmoeder aan je dochter af te staan? Laat het ons weten!

Reageer op artikel:
Vrouw krijgt baby dankzij baarmoeder moeder
Sluiten