Redactie
Redactie Mind 12 apr 2016

Vrouw maakt voor en na foto’s om te tonen wat een paniekaanval met je doet

Intense angst, zweten, beven, hartkloppingen, hyperventilatie: een paniekaanval is alles behalve een fijne ervaring. Helaas is het voor mensen die nog nooit een paniekaanval hebben gehad een vaag begrip. Om meer duidelijkheid te bieden over de aard van het beestje besloot de Engelse Amber Smith een foto van zichzelf van voor en na zo’n aanval op Facebook te plaatsen.

Amber krijgt vaak de vraag of ze niet te jong is om last te hebben van depressies en paniekaanvallen. En nu is ze het zat. Met de foto wil ze het stigma rondom mentale ziektes uit de wereld helpen. Lees haar verhaal hier:

God knows why I'm doing this, but people need some home truths..Top picture: What I showcase to the world via social…

Geplaatst door Amber Smith op zondag 3 april 2016

‘God mag weten waarom ik dit doe, maar mensen moeten de waarheid weten. Op de bovenste foto zie je mij, helemaal opgemaakt, filters eroverheen, ofwel: de ‘normale’ ik. Dit is wat ik normaal op social media plaats. Op de foto eronder zie je mij, vlak nadat ik een paniekaanval heb gehad. Dit is ook de ‘normale’ ik, maar deze kant laat ik nooit zien. Ik ben het zat, we leven in 2016 en er hangt nog steeds een groot stigma rondom mentale ziektes. Ik walg ervan dat zoveel mensen zo bevooroordeeld zijn over dit onderwerp. Volgens onderzoek blijkt dat één op de drie mensen te kampen heeft met een mentale ziekte. Dat is hartstikke veel! Ik heb al jarenlang last van depressie en paniekaanvallen, maar er zijn nog steeds mensen die zeggen: ‘het gaat wel over’, ‘je hebt geen medicijnen nodig, je moet gewoon gelukkiger zijn’ en ‘je bent veel te jong om last te hebben van depressie’. Weet je wat? Fuck jullie allemaal, al die bekrompen mensen die denken dat er niks aan de hand is en niet snappen hoe moeilijk die innerlijke strijd met mezelf is. Iemand vroeg serieus aan mij ‘waar kun jij op jouw leeftijd in godsnaam depressief door zijn?’ Wow, echt wow. Ik ben heel sterk, ik heb genoeg meegemaakt in het leven, maar dankzij mijn familie zal het wel goed komen met me. Ik mag mijn handjes dichtknijpen omdat zij zo geduldig zijn, me helpen en steunen bij mijn strijd tegen depressie.
Dit is een boodschap voor iedereen die hetzelfde ervaart als ik: alsjeblieft, kruip niet in een hoekje door wat je hebt. Je kunt zoveel steun uit je omgeving krijgen, maar dan moet je wel op hulp vragen. Het is niet moeilijk om aardig voor iemand te zijn. Mensen moeten anderen niet pesten of oordelen over anderen. Leeftijd, ras, religie, gezondheid of werk zou niet moeten uitmaken. Dus help elkaar in plaats van iedereen aan hun lot over te laten’, zegt Amber op haar Facebook.

Amber werd na het plaatsen van de foto overladen met reacties van mensen die haar steunen. Wat vind jij van dit initiatief van Amber? Praat mee op onze Facebook.

Zo ben je er voor iemand die depressief is: 10 tips >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vrouw maakt voor en na foto’s om te tonen wat een paniekaanval met je doet
Sluiten