Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 11 okt 2017

Vrouw aan alle moeders die een miskraam doormaakten: ‘Je bent niet alleen’

Eén op de vier ouders wordt ooit geconfronteerd met een miskraam of stilgeboorte. Journalist Stacey Skrysak is één van hen. Op Facebook schreef ze een indrukwekkend bericht om andere ouders een hart onder de riem te steken. 

Pijn

Op Facebook deelt Stacey een foto waarop ze knuffelt met haar dochter. ‘Op deze foto zie je maar één kind, maar ik ben moeder van een drieling. Eén op aarde, twee in de hemel. Wat je niet ziet op deze foto is de pijn. De pijn van een kind vasthouden dat z’n laatste adem uitblaast. De pijn van een begrafenis plannen, in plaats van de babykamer inrichten. De pijn die blijft hangen tot jaren na dat laatste afscheid.

Het verdriet gaat niet weg. Er zal altijd een deel van mijn hart verwoest zijn zonder twee van mijn drieling. Met de tijd heb ik geleerd het verdriet te controleren en het weg te stoppen waardoor het aan de oppervlakte niet zichtbaar is. Dat is wat de maatschappij van ons verwacht.

Taboe

Mensen willen me niet zien huilen. Mensen willen het verlies niet eens erkennen. Tientallen jaren was een kind verliezen tijdens de zwangerschap taboe. Iets wat mensen in elkaar laat krimpen, wat anderen ongemakkelijk maakt. De kans is groot dat je iemand kent die zo’n verlies heeft meegemaakt. Misschien een vriendin, een buurvrouw, de juf van je kind. Misschien is het de vrouw die je ziet op het journaal.

1 op de 4

1 op de 4 vrouwen maakt een verlies mee. Of dat nou een miskraam, een stilgeboorte of de dood van een jong kind is. Op de foto zie je een liefdevol moment tussen moeder en dochter, maar wat je niet ziet is de speciale band met haar broertje en zusje Parker en Abby. Ze kan niet met ze spelen en niet naast ze naar school lopen, maar ze weet alles over haar broertje en zusje. Ze zullen altijd een onderdeel zijn van ons leven.

Je ziet misschien maar één kind, maar ik ben moeder van drie.

Ik ben 1 op de 4.’

Expert vertelt: dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vrouw aan alle moeders die een miskraam doormaakten: ‘Je bent niet alleen’
Sluiten