Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 17 aug 2017

Wetenschap bewijst: vrouwen hebben actievere hersens dan mannen

Dat wat we allemaal natuurlijk allang wisten, is nu bevestigd: vrouwen hebben een actiever brein dan mannen. Een stel wetenschappers uit Californië keken naar 46.000 verschillende studies (nógal wat, ja) om te achterhalen waarom vrouwen meer risico lopen op bepaalde neurologische aandoeningen dan mannen. 

Testjes

Mannen hebben bijvoorbeeld een grotere kans op ADHD terwijl vrouwen vaker geconfronteerd worden met Alzheimer, depressie en angststoornissen. De onderzoekers vroegen mannen en vrouwen met en zonder psychische aandoeningen verschillende testjes te ondergaan terwijl de bloeddoorstroming in hun hersenen werd gemeten. Hun conclusies zijn op z’n zachtst gezegd interessant.

Zelfbeheersing

Vrouwen lieten namelijk in de prefrontale cortex veel meer hersenactiviteit zien. Dat is het gebied dat verantwoordelijk is voor keuzes maken, focus en zelfbeheersing. Dat is meteen de reden waarom vrouwen over het algemeen een stuk empathischer en  intuïtiever zijn dan mannen en beter zijn in samenwerken en zelfbeheersing.

Vrouwen toonden ook nog eens meer activiteit in de limbische regionen – het gebied dat eerste levensbehoeften als honger en dorst controleert, maar ook invloed heeft op opvoedvaardigheden en hechting.

Visueel sterker

We kunnen dus prima stellen dat vrouwen praktisch beter zijn in alles (d’oh), maar we moeten de mannen toch ook een beetje tegemoet komen. In een paar hersenregionen hadden ze namelijk wel iets meer voordelen. Zo zijn ze visueel sterker en kunnen ze gezichten, objecten en kleuren beter verwerken.

De strijd der seksen daargelaten is dit onderzoek natuurlijk vooral weer een stap dichterbij het begrijpen en behandelen van neurologische aandoeningen. Maar toch: girl powerrr. 

Mannen en vrouwen lijken stiekem toch meer op elkaar dan we altijd dachten: zo blijken mannen net zo hard te worstelen met de balans tussen werk en privé als vrouwen.

Good Housekeeping

Reageer op artikel:
Wetenschap bewijst: vrouwen hebben actievere hersens dan mannen
Sluiten