Redactie
Redactie Mind 27 nov 2017

Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen

Dat mannen op fysiek gebied vaak de overhand hebben ten opzichte van vrouwen, is nou eenmaal een gegeven. Maar dat vrouwen op sommige vlakken beduidend sterker zijn, is dat ook.

Om het beestje bij de naam te noemen: als het aankomt op omgaan met stress, zijn vrouwen bekwamer dan mannen. Anders gezegd: vrouwen presteren beter onder druk dan mannen. Mensen zijn in sommige gevallen geneigd om te ‘bevriezen’ wanneer ze onder druk staan, maar nieuw onderzoek wijst uit dat dit bevriezen vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Bevriezen onder druk

Correctie: onderzoek wijst uit dat dit bevriezen OP HET TENNISVELD vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Want de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het onderzoek dat met deze verhelderende conclusie komt, gebaseerd is op metingen op het tennisveld. Niet op het tennisveld bij de plaatselijke tennisvereniging van Alblasserdam, maar op meerdere Grand Slam-toernooien waaraan de beste tennissers (m/v) ter wereld meededen. De conclusie is eenduidig: in de wereld van proftennis zijn het zonder twijfel vrouwen die beter met stress en spanning omgaan dan mannen.

Mooie opsteker

Dat is leuk, aardig en wat ons betreft een mooie opsteker, maar we zouden het nóg leuker vinden als we deze conclusie ook zouden kunnen doortrekken naar alle andere ‘sporten des levens’. Want dat klinkt ons nou eenmaal heel aannemelijk in de oren.

Helaas… zo makkelijk gaat dat niet, aldus de onderzoekers. De specifieke resultaten komen linea recta van het tennisveld, en in andere omgevingen spelen andere factoren een rol die de uitkomst kunnen beïnvloeden. We moeten dus vooral voorzichtig zijn met het maken van generalisaties, besluit hoofdonderzoeker Alex Kumer. Wij hopen persoonlijk van harte dat er nader onderzoek gedaan gaat worden naar dit fenomeen.

Waarom tennis?

Wie zich afvraagt waarom juist het tennisveld als plaats delict uitgekozen werd: daar heeft de ondubbelzinnige duidelijkheid die tennis met zich meebrengt alles mee te maken. Elk punt, elke game, elke set en match heeft een duidelijke winnaar – in tennis bestaat niet zoiets als gelijkspel. Bovendien heeft het verloop van het spel invloed op de waarschijnlijke winnaar en verliezer. Met andere woorden: wanneer een speler met punten, games of zelfs sets voor- of achterstaat, kan je voorzichtig al voorspellen wie een spel gaat winnen, zo leggen de onderzoekers uit.

Ook leuk: Linkshandigen hebben meer talent dan mensen die rechtshandig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Inc.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen
Sluiten