Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 10 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ha! Vrouwen hebben van nature een betere conditie dan mannen

Tot voor kort werd gedacht dat mannen fysiek gezien altijd een streepje voor hebben. Ze zijn sterker, sneller en hebben een betere conditie. Dat laatste blijkt nu echter helemaal niet het geval. 

Maximale hartslag

Onderzoekers lieten 9 mannen en en 9 vrouwen tussen de 18 en 30 jaar met hetzelfde BMI op een loopband lopen. Na een korte warming up werd het tempo steeds geleidelijk opgeschroefd, net zo lang tot de deelnemers 80% van hun maximale hartslag hadden behaald. Iedereen droeg een zuurstofmasker om te meten hoeveel zuurstof ze verbruikten en hoeveel kooldioxide ze produceerden.

Zwaardere last

‘We wilden specifiek meteen hoe snel het zuurstofverbruik omhoog gaat wanneer je vanuit rust gaat sporten. Als mensen geen goede conditie hebben, passen ze zich langzamer aan tijdens sport. Ze ervaren het als een zwaardere last, waardoor ze sneller afhaken en over de gehele linie minder fit zijn.’

30% sneller

De zuurstofinname is volgens de onderzoekers een goede manier om te achterhalen hoe het er voor staat met iemands fysieke conditie. Vrouwen blijken daarin veel meer te excelleren. Vrouwen hebben maar 30 seconden nodig om zich aan de sport aan te passen, terwijl dat bij mannen 42 seconden is.  Dat betekent vrouwen zuurstof 30% sneller verwerken en dat is een heel groot fysiek voordeel. De onderzoekers zagen ook dat onder de vrouwelijke sporters het zuurstof sneller naar het weefsel werd vervoerd en het weefsel het extra zuurstof beter opnam.

Schroom dus vooral niet hem de volgende keer uit te dagen voor een rondje park; het kan zomaar dat hij het tegen je aflegt.

Toch liever lui dan moe? Wetenschappelijk onderzoek bewijst: van uitslapen val je af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Time

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ha! Vrouwen hebben van nature een betere conditie dan mannen
Sluiten