Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 27 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen die elkaar online bashen: Phileine pleit voor mediquette

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer aan jou, haar sista. Want wordt het niet eens tijd voor wat ‘mediquette’?

Hey Sista!

Natuurlijk wist ik dat jij en ik vreselijk zijn. Wij zijn immers beiden vrouw en dus hebben we karakterkenmerken die de schoonheidsprijs niet winnen zeg maar. Maar dat wij zo ontzettend vreselijk zijn dat Winston Gerstanovitz ons in zijn programma RTL Boulevard moest bespreken, had ik nog niet helemaal in de gaten. De reden dat hij ons met half Nederland onder de loep nam, is dat wij elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Wij vrouwen zijn niet aardig voor elkaar. Sterker nog, wij zijn heel erg gemeen tegen elkaar. Wij vinden van alles van elkaar en gooien dat lekker veilig vanuit de onzichtbare anonieme zone achter onze computer het wereldwijde web op.

Roddelen is lekker

Feit is natuurlijk dat roddelen lekker is. Ergo het bestaansrecht van genoemde programma. Maar roddelen komt vrijwel nooit objectief. Want hoe fijn is het om de minder charmante kant van ‘die ander’ een beetje uit te vergroten? Dan valt je eigen gedrag namelijk zo prettig mee.

Ongezouten

Maar de tweedimensionale wereld lijkt ons te verwarren. Want het lijkt erop dat ‘je ongezouten mening uiten’ is verworden tot een eerste levensbehoefte van de vrouw. In plaats van een blad voor de mond te nemen, zetten we nu een scherm voor ons gezicht. Vanachter dat scherm laten we zonder pardon weten hoe dom, slecht of onverantwoord we de vrouw in kwestie wel niet vinden. Fijn gegeven is dat er altijd wel een vrouw is die het met ons eens is. Kunnen we lekker samen heel erg ‘die ander’ zwart maken.

Lekker onverantwoord

Maar sista, laten we nu eens even eerlijk zijn. Zouden we die dingen ook in real life tegen elkaar roepen? Zouden we op een terras echt op een moeder afstappen die haar baby een fles geeft; “OOOOOOH, JIJ SLECHTE MOEDER!!! GEEF JIJ EEN FLES?? NOU JAAAAAH, LEKKER ONVERANTWOORD ZEG. WEET JE WEL DAT BORSTVOEDING VEEEEEEEEL BETER IS??!!! Of als er een vrouw met haar kind in een draagzak op de fiets zit, roepen we dan ook over straat hoe ONTZETTEND gevaarlijk dat wel is?

LEES OOK: 10 manieren om schreeuwen in huis te stoppen

Impuls

Ik weet het antwoord wel; dat zouden we niet doen. We zouden het wel denken maar algemene normen en waarden zouden ons ervan weerhouden onszelf voor schut te zetten door heel hard onze mening te gaan verkondigen. Daarnaast wordt ons impuls door de snelle digitale wereld aardig uitgedaagd, waardoor we sneller geneigd zijn een oordeel te geven. Maar zij die zonder zonde is werpe de eerste steen.

Als wij ons al niet kunnen gedragen

Ik denk dus dat het tijd is voor wat media etiquette oftewel; de mediquette. Wat doe je wel en wat doe je niet? Niet alleen voor onszelf, maar ook en vooral voor onze kinderen. Dat is immers de generatie die opgroeit in diezelfde tweedimensionale wereld waar wij ons zo durven laten gaan. En laten we wel wezen, als wij moeders ons al niet kunnen gedragen, wat kunnen we dan van onze kinderen verwachten?

Er zullen altijd vrouwen zijn die zichzelf en hun kinderen vol in de spotlights zetten. Er zullen ook altijd vrouwen zijn die dat vreselijk vinden. Maar laten we elkaar nou lekker in onze waarde laten. En als je echt je mening wil geven, vraag je dan eerst af óf en hoe je dat in het echte leven zou doen. Dan wordt het allemaal weer wat gezelliger op het wereld wijde web en dan kan Winston zich fijn weer met andere dingen bezig houden.

Sista-love,

Phileine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vrouwen die elkaar online bashen: Phileine pleit voor mediquette
Sluiten