Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 6 jun 2018

Onderzoek: ‘Vrouwen vinden dingen veel sneller vies dan mannen’

De gedachte aan de geur van oud zweet, kalknagels of beschimmelde etensresten kan ons al doen kokhalzen. Uit onderzoek blijkt dat mannen daarentegen die gevoelens van walging veel minder delen. 

Slechte hygiëne

Dat ontdekten wetenschappers van de London School of Hygiene en Tropical Medicine. Ze lieten 2500 mensen online een vragenlijst invullen waarin ze aan de hand van een cijfer moesten beoordelen hoe vies ze bepaalde dingen precies vinden. De scenario’s die de deelnemers voorgeschoteld kregen bevatten onder meer slechte hygiëne, uitwerpselen van dieren, voedsel dat over de datum is en riskant seksueel gedrag.

Walging

Alle scenario’s wekken walging omdat de angst voor infecties diepgeworteld zit. ‘Walging is een systeem in het brein dat ervoor zorgt dat we dingen die onze voorvaderen ziek zouden hebben gemaakt, ontlopen’, verklaart hoofdonderzoeker Val Curtis. ‘Daarom vermijden we voedsel dat we niet vertrouwen, huidwonden, seks met promiscue mensen, mensen met een ongewoon uiterlijk en slechte hygiëne. Vroeger konden dat soort dingen wijzen op een infectie, maar dat hoeft tegenwoordig natuurlijk helemaal niet meer zo te zijn.’

Vroeger kon besmet eten leiden tot cholera en konden mensen met een slechte hygiëne ziektes als lepra overbrengen. Veel seks werd (vroeger!) in verband gebracht met een verhoogd risico op syfilis.

Vrouwen reageren heftiger

Van alle categorieën waren alle pus-gerelateerde wonden bestempeld tot het viest, op de voet gevolgd door een gebrek aan hygiëne. Maar het opvallendst is dat vrouwen een stuk heftiger reageren op al het onsmakelijks dat ze onder ogen kregen dan mannen.
Volgens de onderzoekers is dat omdat vrouwen veel meer bezig zijn met het ontwijken van bedreigingen die ervoor kunnen zorgen dat zij of hun kinderen ziek worden. Mannen doen hetzelfde, maar zijn sneller bereid risico te nemen.

Dus eigenlijk bevestigt dit onderzoek wat we allemaal allang wisten: mannen zijn viespeuken. 😉

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: ‘Vrouwen vinden dingen veel sneller vies dan mannen’
Sluiten