Vrouwen hebben meer vrije tijd dan óóit. Lang leve de poetsende man!

Vrouwen hebben meer recht dan het aanrecht, halleluja, zo blijkt maar weer uit een nieuw onderzoek. Het feit: vrouwen hebben tegenwoordig evenveel vrije tijd als mannen. En dat is best een feestje waard!

Volgens het onderzoek zijn we 90, ja ne-gen-tig, minuten per dag minder aan het huishouden gaan besteden de afgelopen jaren. Hierdoor zijn we net zoveel tijd bezig met betaald en onbetaald werk als onze mannen. Deelnemers aan de studie waren vrouwen uit veertien ontwikkelde landen. Zij hielden de afgelopen decennia een dagboek bij. Deze werden geanalyseerd en wat bleek: een enorme teruggang in de uren achter het fornuis en met een schuursponsje in onze hand.

Zeg, maak jij vandaag de badkamer schoon?

Maar dat de man misschien iets meer is gaan doen is niet de enige reden. Wat dacht je van de was doen? Het duurt nog even lang als vroeger, alleen was het toen een hels karwei dat met de hand moest gebeuren. Inmiddels doet de machine haar werk! Maar we maken ook meer gebruik van betaalde hulp, zoals een schoonmaker of een oppas voor de kinderen.

Feit is wel dat vrouwen nog altijd een groter deel van de tijd besteden aan onbetaald werk, dan mannen.

Wat cijfers uit het onderzoek (gehouden onder 1800 mensen):

1. Mannen besteden gemiddeld 2 uur en 18 minuten aan onbetaald werk op een dag. In de jaren ’60 was dit 1 uur en 35 minuten.
2. Hoewel we 90 minuten méér vrije tijd hebben, zijn we toch nog zo’n 4 uur en 20 minuten bezig met onbetaald werk. Al denken wij dat het gemiddelde bij mama’s nog veel hoger ligt.
3. De meeste vrouwen in het onderzoek zouden het fijn vinden wanneer hun man iets meer zou doen in het huishouden.
4. Een kwart van de vrouwen zegt dat ze meer dan 21 uur per week besteedt aan onbetaald werk thuis.
5. Gelukkig zijn de mannen het met ons eens: 5 op de 10 mannen – en 7/10 vrouwen – stemmen in dat de man iets meer kan meehelpen.

Hoe gaat het er bij jou thuis aan toe? Mag je man wat jouw betreft nog wel wat meer doen? Laat het weten op onze Facebook >

Reageer op artikel:
Vrouwen hebben meer vrije tijd dan óóit. Lang leve de poetsende man!
Sluiten