Renée
Renée Persoonlijk 19 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Moeder plaatst bericht over het huishouden dat al 12.000 keer is gedeeld

Een moeder die een krachtig bericht op Facebook plaatste over gender gebaseerde klusjes in en rondom het huis kan inmiddels op veel bijval rekenen. Darla Hylek vertelt hoe haar opvoeding haar sterk beïnvloed heeft. Haar bericht over het huishouden is sindsdien al meer dan 12.000 keer gedeeld. 

Roze en blauwe klussen in het huishouden

Darla begint: ‘Ik was een jong meisje toen ik realiseerde dat er hiërarchie in ons huishouden was. Blauwe klusjes voor mijn broer, roze klusjes voor mij. Moeder maakte schoon, kookte en deed alles om ons huis als thuis te laten voelen. Vader maaide het gras, repareerde de auto’s en speelde met mij en mijn broer tot hij amper zijn ogen op kon houden. Een geweldige vader.’

Hoge werkdruk

Maar wat betekent dat voor Darla? ‘Als kinderen die in de jaren 70 en 80 opgroeiden werd van mijn broer en mij verwacht om de klusjes uit te voeren en aan het avondeten te beginnen voordat mijn ouders thuiskwamen.’ Haar broer deed de blauwe klussen, maar al snel bleek dat hij daar niet veel werk aan had. Darla daarentegen moest zoveel doen dat ze regelmatig ruzie met hem kreeg. Puur omdat ze de werkdruk en de vele huishoudelijke taken niet aan kon zonder haar moeder.

LEES OOK: Kinderen die meehelpen in huis worden later heel succesvol

Mannen doen minder in huis

Darla kreeg het gevoel dat ze verdronk in de hoeveelheid werk en kon het in haar eentje niet aan. ‘Maar ik was een meisje en het werd van mij verwacht. Waarom was ik hiervoor verantwoordelijk, puur omdat ik een meisje ben?’ Het viel haar op hoeveel werk vrouwen moeten verrichten in huis, terwijl de mannen in het gezin veel minder doen. Daar heeft Darla inmiddels genoeg van.

Huishouden is geen vrouwentaak

‘Ik heb mijn hele leven moeten toekijken hoe vrouwen het gewicht van het huishouden op hun schouders moeten dragen, terwijl mannen toekijken. Het was normaal, het werd verwacht’, aldus Darla. De boodschap? ‘Vrouwen zijn niet gek. Ze zijn moe. Dit gaat niet om mannen die vrouwen moeten helpen in het huishouden. Het gaat er om dat mannen zien dat dit niet alleen een vrouwentaak is.’

Lees het lange, uitgebreide verhaal van Darla hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder plaatst bericht over het huishouden dat al 12.000 keer is gedeeld
Sluiten