Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 1 december 2017

Onderzoek zegt: vrouwen zijn kleinzeriger dan mannen

Eerlijk is eerlijk: we vinden het heerlijk om met onze ogen te rollen wanneer hij met grotesk gevoel voor drama doet alsof zijn laatste uren hebben geslagen wanneer hij met een verkoudheidje onder de wol kruipt.  Maar nu keert de wetenschap zich opeens tegen ons. 

Fysieke pijnmeting

Want wat blijkt: vrouwen zijn tóch kleinzeriger dan mannen. Tenminste, dat beweren wetenschappers van het Radboud UMC die daarvoor 9000 mannen en vrouwen onder de loep namen. De deelnemers vulden een vragenlijst in waarop ze moesten aangeven hoeveel pijn het deed als ze bijvoorbeeld hun teen stoten. Bij een deel van die groep werden die antwoorden vervolgens vergeleken met een fysieke pijnmeting.

Verrassing

Daaruit bleek dat sommige mensen sneller pijn ervaren dan anderen. Op zich geen verrassing. Maar: die mensen blijken bijzonder vaak vrouwen. En dat nieuws komt voor ons toch een beetje als donderslag bij heldere hemel.

‘Dat is heel verrassend, maar vooral belangrijk, omdat er tot nu toe schrikbarend weinig onderzoek is gedaan naar het verschil in pijnbeleving tussen mannen en vrouwen’, zegt onderzoeker Esmaralda Blaney Davidson tegen Editie NL.

‘Kijk naar pijnlijke beelden’

Voor vrouwen die kampen met chronische pijn hebben de wetenschappers een bijzondere tip: kijk naar pijnlijke beelden of ga sporten. ‘Vooral vrouwen worden na het kijken naar een pijnlijke film, zoals sporters die een been breken, ongevoeliger voor pijn’, zegt Blaney Davidson. Ook regelmatig sporten kan er vooral bij vrouwen voor zorgen dat de pijngrens hoger wordt.

Hebben we nog even een heel belangrijke voetnoot: het feit dat vrouwen sneller pijn ervaren, zegt niks over hoeveel ze klagen over die pijn. Ha. Helse pijn ervaren en vervolgens gewoon met de tanden op elkaar doorgaan; wij weten wel wie in dit verhaal de echte bikkels zijn.

Nieuw onderzoek wijst uit: vrouwen kunnen beter met stress omgaan dan mannen.

RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Onderzoek zegt: vrouwen zijn kleinzeriger dan mannen
Sluiten