Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 25 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Waarom hebben vrouwen het vaker koud dan mannen?

Wil jouw partner het raam openzetten terwijl jij net naar een dekentje wilde grijpen? Het lijkt wel alsof vrouwen het vaker koud hebben dan mannen. En wetenschappelijk gezien is dit ook zo. Het zit namelijk zo.

Vrouw hebben het koud en mannen hebben het warm. Het lijkt een waarheid als een kou, maar waarom is dit zo?

1. Vrouwen hebben minder spiermassa

Vrouwen hebben over het algemeen minder spiermassa dan mannen. En spieren helpen bij het vasthouden van warmte. Lichamen met minder spieren kunnen hierdoor gevoelig zijn door warmteverlies. Daarom hebben vrouwen, maar ook kinderen, het vaak sneller koud. Misschien moeten we toch maar iets meer spinazie consumeren ladies! 

2. Een trage stofwisseling

Mannen zetten voeding onwijs snel om in energie, die nodig is om warmte te produceren. Ons metabolisme is trager, waardoor we het kouder hebben. Het is dan ook niet gek dat jij de kachel het liefst op standje sambal zet terwijl je lief zeurt dat het net een Sahara is bij jullie thuis. Zucht…

Lees ook: 8 etenswaren die je metabolisme stimuleren (volgens experts)

3. Hormonen

Een slecht humeur, een flinke huilbui of een onwijze food crave: hormonen brengen een hoop teweeg. Zo beïnvloeden ze ook onze temperatuurgevoeligheid. En dan niet bepaald op de juiste manier. Veranderingen in ons oestrogeen niveau kunnen ervoor zorgen dat we het af en toe kouder – of warmer – hebben dan normaal gesproken. En ook daar komen die vervelende opvliegers vandaan.

4. Bloedstroom

De bloedvaten van vrouwen bevinden zich meestal verder van de huid dan bij mannen, waar ze dichter bij het oppervlak zitten. Bloedvaten die verder van het huidoppervlak liggen, verwarmen de huid niet zo efficiënt. Zo oneerlijk…!

Lees ook: Heb je het altijd koud? 8 redenen waarom dat waarschijnlijk zo is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom hebben vrouwen het vaker koud dan mannen?
Sluiten