Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 13 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Op deze verbazingwekkende leeftijd is de gemiddelde vrouw het gelukkigst

Grote kans dat jij deze ‘gelukkige’ leeftijd nog niet hebt gehaald. Een goed vooruitzicht, dus. Want volgens een nieuw onderzoek zijn vrouwen op bejaarde leeftijd hartstikke gelukkige wezens.

Onderzoek

Een nieuwe studie, gedaan door de British National Health Service (NHS), onderzocht achtduizend Britse volwassenen over hun algehele welzijn. Met twaalf vragen werd hun niveau van zelfvertrouwen, angst en slaapstoornissen gemeten.

Resultaten

De gegevens lieten een verrassend patroon zien. Gebleken is dat vrouwen namelijk opener zijn dan mannen als het gaat om het delen van ernstige psychische problemen. Deze problemen verdwijnen bij veel mannen en vrouwen wanneer ze de tachtig bereiken. Uit de resultaten blijkt dat slechts veertien procent van de vrouwelijke respondenten ouder dan 85 jaar geestelijke gezondheidsproblemen heeft. Achtentwintig procent van de vrouwen in de leeftijd van 16 tot 24 jaar, achttien procent van de vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar en vierentwintig procent van de vrouwen in de leeftijd van 45 to 54 jaar gaven aan geestelijk ziek te zijn.

Mannen juist tegenovergestelde

Bij de mannen is dit wel even anders. Bij vrouwen zien we dat naarmate ze ouder worden, de kans op ernstige psychische problemen afneemt. Mannen hebben op oudere leeftijd juist meer psychische problemen. Uit het onderzoek bleek dat bijna één op de vijf mannen van 85 jaar of ouder psychische problemen hebben.

Redenen voor ongelukkig leven

Over het algemeen kunnen vrouwen zich ongelukkiger voelen dan mannen, omdat ze vaak ‘de last dragen van huishoudelijke taken en zorgtaken’, vertelde Kate Lovett (psychiater) aan The Times. De reden dat die negatieve gevoelens bij vrouwen later afnemen is omdat ze dan steeds meer een gevoel van vrijheid ervaren. Hun kinderen groeien op, krijgen een eigen leven en het aantal zorgtaken neemt af.

Manieren om gelukkig te worden

Waarschijnlijk duurt het nog even voor de dag van je 85ste verjaardag aanbreekt. Maar er zijn nog heel veel andere manieren om jezelf een gelukkiger mens te maken, wij schreven er eerder over. Mensen die vaak voor andere klaar staan leven langer én zijn gelukkiger, lees het artikel hier. In dit artikel kom je erachter waarom je van foto’s afdrukken gelukkiger wordt. En waar we van het idee al heel blij worden: waarom je van korte middagdutjes een stuk gelukkiger wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme