Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 13 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Experimenten bewijzen: vrouwen op hakken zijn aantrekkelijker voor mannen

Het schijnt zo te zijn dat mannen het érrug leuk vinden als we ze aantrekken, maar of ze lekker lopen is nog maar de vraag. Schoenen met hakken dus. Franse wetenschappers hebben door een aantal experimenten een theorie ontwikkeld die laat zien dat er wel degelijk iets in het mannenbrein gebeurt als ze een vrouw op hakken zien.

Nu is dat natuurlijk niet reden nummer één om hakken aan te trekken, want we lopen vooral op die krengen voor onszelf (toch?), maar het is absoluut een fijne bijkomstigheid als je weet dat mannen het kunnen waarderen als je ze aan hebt.

Het eerste experiment

Voor het eerste onderzoekje plaatsten de onderzoekers een negentien jaar oude vrouw met een clipboard in een winkel. Ze droeg een zwarte rok, een witte blouse met daar overheen een zwarte jas en om het af te maken een paar zwarte leren schoenen. Voor het experiment veranderden steeds alleen haar schoenen. Onderzoekers trokken haar de ene keer flatjes aan, de andere keer medium-hoge hakken, en de derde keer flink hoge exemplaren.

LEES OOK: 21 paar hakken waar je wél comfortabel op loopt

De opdracht voor de vrouw was om mannen tussen de 25 en vijftig jaar te strikken voor een vier minuten durende enquête over gender-issues. De vrouw kreeg uiteindelijk negentig mannen zo ver, en veranderde tussendoor haar schoenen om de tien minuten. De onderzoekers bekeken hoe de mannen op de vrouw reageerden in combinatie met de hoogte van de hak die zij op dat moment droeg. Ze maakten een overzichtje, en de resultaten behoeven geen verdere uitleg wat ons betreft:

Flatjes: 47 procent van de mannen wilden deelnemen aan de enquête
Medium-hoge hakken: 63 procent van de mannen wilden deelnemen aan de enquête
Hoge hakken: 83 procent van de mannen wilden meewerken aan de enquête

Het tweede experiment

Voor dit onderzoekje plaatsten de onderzoekers vier negentienjarige vrouwen met een clipboard in vier verschillende steden. De vrouwen waren allemaal van dezelfde lengte, hadden alle vier hetzelfde gewicht en droegen ieder dezelfde outfit (die uit experiment #1). Elke vrouw kreeg de opdracht om 45 mannen en 45 vrouwen (totaal 180 mannen en 180 vrouwen) van 25 tot 50 jaar over te halen om deel te nemen aan een enquête. Vrouwen reageerden heel anders op de uitstraling van de vrouwen dan de mannen:

Vrouwen:
Flatjes: 32 procent van de vrouwen wilden meewerken
Medium-hoge hakken: 37 procent van de vrouwen wilden meewerken
Hoge hakken: 30 procent van de vrouwen wilden meewerken

Mannen:
Flatjes: 42 procent van de mannen wilden meewerken
Medium-hoge hakken: 60 procent van de mannen wilden meewerken
Hoge hakken: 82 procent van de mannen wilden meewerken

LEES OOK: Deze schoenen zijn nóg slechter voor je voeten dan hakken

Het derde experiment

Voor dit laatste experimentje werden dezelfde vrouwen als voor in experiment nummer twee gebruikt, met dezelfde kleding en schoenen met verschillende hakhoogtes aan. Deze keer was er geen enquête in het spel, maar moesten de 19-jarige vrouwen in een drukke winkelstraat ‘per ongeluk’ iets uit hun tas laten vallen en doorlopen alsof ze niks doorhadden. De hakhoogte van hun schoenen liet weer een opmerkelijk verschil tussen de reacties van mannen en vrouwen zien:

Vrouwelijke voorbijgangers:
Flatjes: 43 procent van de vrouwen pakten het verloren object op
Medium-hoge hakken: 50 procent van de vrouwen pakten het verloren object op
Hoge hakken: 52 procent van de vrouwen pakten het verloren object op

Bij de mannen waren deze percentages een tikkie anders:
Flatjes: 62 procent van de mannen pakten het verloren object op
Medium-hoge hakken: 78 procent van de mannen pakten het verloren object op
Hoge hakken: 93 procent van de mannen pakten het verloren object op

Hoe komt dat toch?

Volgens de onderzoekers reageren mannen op deze manier, omdat de aantrekkelijkheid van het vrouwelijke lichaam er volgens hen op vooruit gaat als zij hakken dragen. Zo lijken met hoge hakken hun borsten groter, net als hun kont. Ook wiegen vrouwelijke heupen meer heen en weer met hakken aan, wat mannen dan weer aantrekkelijk vinden. Daarnaast lijken ook de voeten van een vrouw smaller als zij ze in hoge hakken hult.

Wow! Dit is de impact als je stopt met het dragen van hoge hakken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Experimenten bewijzen: vrouwen op hakken zijn aantrekkelijker voor mannen
Sluiten