Ha: vrouwen praten meer, maar zijn óók productiever op het werk

Vrouwen staan vaak bekend als de kletskousen van kantoor. En oké, dat is ook wel een beetje zo: volgens onderzoek van ‘productiviteitsplatform’ Hive onder ruim 3000 werknemers, versturen we zo’n 20 procent meer chatberichten, waarin bovendien meer uitroeptekens en emoji staan. Maar we zijn ook 10 procent productiever, laat hetzelfde onderzoek zien.

Dat betekent echter niet dat vrouwen ook 10 procent sneller klaar zijn: het blijkt dat vrouwen niet alleen productiever zijn, maar ook meer werk krijgen.

Productiever, maar ook meer werk

Volgens het onderzoek moeten vrouwen namelijk zo’n 55 procent van de taken volbrengen, en mannen maar 45 procent. Toch krijgen we daar lang niet altijd genoeg erkenning voor: vrouwen doen weliswaar meer werk dan mannen, maar het is ook vaker ‘laagwaardig routinewerk’.

LEES OOK: Briljant: deze illustraties gemaakt door vrouwen snappen alléén andere vrouwen

Tel daarbij op dat mannen anno 2018 nog steeds gemiddeld 15,5 procent meer verdienen dan vrouwen – en het wordt des te duidelijker dat het allemaal niet helemaal eerlijk is.

Soort zoekt soort

Het onderzoek keek overigens niet alleen naar de manier (en hoeveelheid) van communicatie en productiviteit, maar ook naar andere genderaspecten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mannen meer taken toebedelen aan mannelijke dan aan vrouwelijke collega’s, terwijl vrouwen het juist andersom doen.

LEES OOK: Waarom mannen meer liegen dan vrouwen en vaker tegenover andere mannen

We zouden zelfs meer geneigd zijn om taken te volbrengen die door ons zijn toegewijzen door iemand van ons eigen geslacht. Ergens natuurlijk logisch, maar het is wel een extra bevestiging van het verschil in gender op de werkvloer. Hoog tijd om dat te veranderen!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

MarketWatch

Reageer op artikel:
Ha: vrouwen praten meer, maar zijn óók productiever op het werk
Sluiten