Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 4 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je wil weten over een vruchtwaterpunctie

Soms wordt tijdens een zwangerschap een extra onderzoek uitgevoerd om te kijken of te bevestigen of de baby afwijkingen heeft. Dat heet een vruchtwaterpunctie. We vertellen je hieronder alles over dit medische onderzoek.

Wanneer tijdens een echo afwijkingen zijn gezien bij je ongeboren baby of bij een afwijkende uitslag van de NIPT kan je worden doorverwezen voor een vruchtwaterpunctie. Dit gebeurt ook wanneer je eerder een kindje met een erfelijke aandoening kreeg of bijvoorbeeld wanneer een erfelijke aandoening in de familie zit. Je hebt natuurlijk altijd zelf de keuze of je de vruchtwaterpunctie wel of niet wil laten uitvoeren.

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Dit is een medisch onderzoek naar afwijkingen bij je baby. Tijdens het onderzoek lig je op de stoel, net zoals bij een echo. Bij de vruchtwaterpunctie wordt via een dunne naald vruchtwater uit je baarmoeder gehaald via de buikwand. Via het echo-apparaat wordt eerst vastgesteld waar de naald geplaatst wordt. Via de echo kun je meekijken als je dat wil en je eventuele partner mag hier natuurlijk bij zijn.

Het prikken kan pijnlijk zijn, vaak wordt het omschreven als een drukkend gevoel in je buik. Van het opzuigen van het vruchtwater voel je niets. De vruchtwaterpunctie duurt in totaal zo’n tien minuten. Er wordt zo’n 10 procent vruchtwater afgenomen voor verder onderzoek. Gelukkig wordt dat beetje vruchtwater snel weer aangemaakt door je lichaam.

Het vruchtwater dat is afgenomen wordt onderzocht via verschillende tests. Zo kan bijvoorbeeld vastgesteld worden of je baby een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down of een aangeboren afwijking zoals een open ruggetje.

Wanneer vindt de punctie plaats?

Meestal gebeurt een vruchtwaterpunctie zo rond de 16 weken zwangerschap. Dan zijn eventuele afwijkingen al bekend door de 13-wekenecho en kan verder onderzoek gedaan worden.

Hoe betrouwbaar is een vruchtwaterpunctie?

Een vruchtwaterpunctie is erg betrouwbaar omdat in het vruchtwater lichaamscellen van je baby zitten. Deze cellen worden onderzocht op genetische afwijkingen en daarmee geeft het onderzoek een zekere uitslag.

Risico’s en nadelen van de vruchtwaterpunctie

Na de ingreep kun je nog een paar dagen last hebben van krampen, vergelijkbaar met menstruatiepijn. Geadviseerd wordt dan ook om een dag echt rust te nemen. Ook hangt er een risico aan de vruchtwaterpunctie, namelijk de kans op een miskraam. Van de 1000 vrouwen die een vruchtwaterpunctie laten doen, krijgen twee een miskraam door de punctie.

Miskraam na een vruchtwaterpunctie

Dat zo’n miskraam wel eens voorkomt, beschrijft Sanne van der Hout in haar boek Onverwacht. Zij is in haar boek openhartig over de keuze die ze zelf gemaakt heeft: wel een vruchtwaterpunctie uit laten voeren, terwijl zij en haar partner al hadden besloten dat ze het kindje met vermoedelijk het syndroom van Down zouden houden. Wel vertelt ze in het boek dat ze zich door zorgverleners in de richting van een punctie uit laten voeren geduwd werd, waardoor het toch niet helemaal als een eigen keuze voelde.

Na haar vruchtwaterpunctie kreeg ze de uitslag per post: geen afwijking. Enkele dagen later voelt van der Hout zich niet goed en mag ze naar het ziekenhuis komen voor een extra echo. Wat ze daar te horen krijgt, verandert haal hele leven: “Ik kan het hartje niet vinden. Ik ga de gynaecoloog halen.” Om vervolgens “Het spijt me heel erg, maar jullie kindje is gestorven”, te horen te krijgen. In haar boek beschrijft ze het belang van het afwegen van de risico’s van een vruchtwaterpunctie.

Lees hier het persoonlijke verhaal van Susanne, die ook een vruchtwaterpunctie liet uitvoeren tijdens haar zwangerschap. En over vrouwen die een vruchtwaterpunctie ervaarden.

Sanne kreeg slecht nieuws bij de 20-wekenecho: ‘Ik moest me voorbereiden op het ergste’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme