‘Waar een leven eindigt, komt er altijd ook weer één bij’

Phileine schrijft brieven, aan mensen of types of een groep. Dit keer schrijft ze aan haar lieve moeder.

Dag lieve mama,

‘Het is goed zo.’ Je mond vormt de woorden maar je ogen verraden het ongeloof in je eigen tekst.

Het is niet goed zo. Je moeder is gestorven. Je oude lieve moeder die 93 jaar haar leven leefde is niet meer. De vrouw die jou het leven gaf, is gestopt met dat van haar. Het was op.

Zachte oma

Haar lichaam kon niet meer doen wat haar hoofd nog zo graag wilde. Als een sterk fundament was ze altijd aanwezig in jouw leven en later ook in dat van ons. Als zachte oma zorgde ze altijd voor haar kinderen en kleinkinderen.

In de oorlog voorzag ze opa in het ziekenhuis van wat eten. Op een fiets met houten wielen doorkruiste ze Amsterdam om hem die haar zo lief was te verzorgen. Dat bleef ze volhouden, tot jouw vader veel te vroeg stierf. Je hebt me veel over hem verteld. Ik had hem dolgraag gekend maar door jouw verhalen en de prachtige foto’s heb ik hem nooit echt hoeven missen.

Bron: Tumblr

Je geloofde in niets

Jij wel. Je miste je vader als een deel van jezelf. Je ogen worden nog altijd vochtig als je over hem vertelt. Het geloof dat je ooit dacht te hebben verdween als sneeuw onder je voeten toen je vader stierf. Nooit meer kwam het terug.

Je hebt een heerlijke onbezorgde jeugd gehad. Met liefde en veel plezier ben jij groot geworden en je moeder bleef altijd in je buurt. Toen je kinderen kreeg nam zij de rol van oma met groot gemak op zich. Ze bakte dat het een lieve lust was. We gingen altijd met een zakje ‘oma koekjes’ naar huis. Ze zitten nog altijd op mijn heupen. Als liefdevolle herinnering.

Wat gaat er door je hoofd?

Je hebt geen moeder meer. Vandaag ben je voor het laatst bij haar. Ze ligt in haar eigen bed. Het bed waar ze al die jaren heeft gelegen. Het bed waar ze opa zo heeft moeten missen. Het bed waar jij vandaag zult waken. Wat gaat er door je hoofd? Ben je bang? Ben je boos? Is je geloof nog altijd verdwenen of brengt de rust die oma nu uitstraalt je wellicht terug bij wat er ooit is geweest?

Vanavond wordt ze opgehaald. En morgen krijgt ze een laatste mooie plek. Een plek waar ze voor altijd mag rusten. Ik zal naast je staan lieve mam. Ik hou je hand vast en samen zullen we beseffen hoe heerlijk het was om zo lang van haar te mogen genieten. Want dat hebben we gedaan.

Waar een leven eindigt…

De hele grote familie die zij samen met opa heeft opgericht zal haar vol respect eren. Alle 22 achterkleinkinderen plaatsen een mooi lichtje bij haar graf. Het zal er prachtig uitzien. En jij en ik kunnen dan samen het 23ste lichtje plaatsen. Ik heb het haar niet meer kunnen vertellen. Maar waar een leven eindigt, komt er altijd ook weer één bij.

Liefs,

Je dochter Phileine.

Wil je reageren op Phileines brief? Dat kan op Facebook.

Lees ook de column van vorige week: Dag lieve, grote, kleine jongen >

Reageer op artikel:
‘Waar een leven eindigt, komt er altijd ook weer één bij’
Sluiten