‘Waar jouw lijf tekort schiet, draait jouw prachtige hoofd overuren’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer schrijft ze een brief aan een hele bijzondere vrouw in haar omgeving.

Dag lieve bijzondere vrouw,

Wat maak je me blij.
Wat maak je me blij omdat ik zo ontzettend trots op je ben.

Je belde me vandaag. Met jouw vrolijke stem en je positieve energie wist je me door de telefoon heen het gevoel te geven dat het heus wel zomer is. We spraken over de verbouwing, de aanstaande bevalling, alle nieuwe dingen die na de verhuizing op ons af komen. Je stelde me gerust met jouw wijze woorden en de zon kwam letterlijk door de ramen.

Gevangen door een vijand

En op dat moment wenste ik dat ik voor jou precies hetzelfde kon doen. Dat ik bij jou ook de zon weer even kon laten schijnen. Dat ik jou ook wijze woorden kon bieden. Dat ik jou ook het vertrouwen kon geven dat alles goed komt.

Maar jij bent ziek. Je lichaam is gevangen door een vijand die er niet om liegt. De dingen die voor mij vervelend lijken, zijn voor jou slechts nog droombeelden. Als ik ben vergeten mijn schoenen mee naar beneden te nemen ren ik zuchtend de trap weer op en werp mezelf een kritische blik in de spiegel toe.

Gewoon even de was doen

Als jij je schoenen bent vergeten naar beneden te nemen moet je wachten tot iemand in jouw omgeving zo lief is om ze even voor je te halen. Je mag namelijk nog maar één keer per dag naar boven. Meer kan je lichaam niet aan.
Terwijl ik zeur over de vaat die ik weer moet inruimen of over de wasmachine die zich met ons groeiende gezin rustig twee keer per dag laat vullen, zou jij er heel veel voor over hebben om nog eens ‘gewoon’ de was te kunnen doen.

Jouw lijf kan niet meer wat je hoofd nog zo graag wil

Jouw benen dragen je niet meer naar de plekken waar je heen wilt. Jouw handen tillen niet meer de spullen die je nodig hebt. Jouw lijf kan niet meer wat je hoofd nog zo graag wil.
Maar waar jouw lijf door de vijand tekort schiet, draait jouw prachtige hoofd overuren. De energie spat nog steeds uit jouw stralende ogen. De kracht die jij om je heen draagt steekt een ieder op jouw pad aan. Met je lippen gestift, blozende wangen en keurige haren geef je alle artsen het nakijken.

Ze heeft nog niet de helft van jouw blakende energie

De therapeute die jou zou moeten helpen met de verwerking van alle processen waar je door heen gaat heeft nog niet de helft van jouw blakende energie. Zij mag haar tijd aan een ander besteden, op depressieve gesprekken zit jij niet te wachten. Iedere ochtend gaan er mooie schoenen aan jouw voeten en in elke dag zit wel een moment van intens genieten verscholen.

Je vertelt me hoe gelukkig je bent met je man. Ik knijp mezelf in mijn arm en besef dat ik minder ruzie moet maken met die van mij. Je geniet van alle kleine dingen in het leven en het maakt je mijn grootste voorbeeld. We besluiten ons gesprek met een grap en trekken de conclusie dat je nooit mag sterven voordat je dood gaat.
En ik besef dat jij het bewijs bent van alles wat niet te bewijzen valt.

Ik ben blij dat ik je mijn tante mag noemen en dat mijn moeder altijd roept dat ik zo op je lijk en ik hoop een klein beetje van jouw prachtige positieve energie bij me te dragen.

Heel veel liefs,

Je nichtje Phileine

‘Niemand tegen wie we zo onterecht onaardig kunnen doen als tegen jou’ Phileine schrijft aan alle mannen die bijna vader zijn! >

Reageer op artikel:
‘Waar jouw lijf tekort schiet, draait jouw prachtige hoofd overuren’
Sluiten