Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Persoonlijk 6 dec 2016

Waarom af en toe een potje klagen júist goed voor je is

Laten we eerlijk zijn; mensen die de hele tijd door klagen, zijn behoorlijk irritant. Maar met op z’n tijd even klagen is niets mis natuurlijk. Doen we allemaal wel eens, toch? Over het weer, je man, je werk, de kinderen. Vooral niet mee stoppen! Volgens onderzoekers is het namelijk goed voor je om af en toe even flink te klagen en mopperen.

We zullen er niet langer over doorzeuren. Hier 5 wetenschappelijk bewezen redenen dat klagen – mits met mate – juist hartstikke goed voor je is.

1. Het kan stress verlichten

Als je de hele dag loopt te klagen gaat dit niet op; daar krijg je alleen maar meer stress van. Maar je soms even laten gaan en een potje klagen brengt het stressniveau juist naar beneden en dat is dan weer heel gezond.

Je hart luchten

2.Hoofd leegmaken

De behoefte om te klagen komt vaak voort uit een gebrek aan controle over iets. Denk: het weer of de manier waarop dingen op je werk gaan. Door hierover te praten, voel je je vaak alweer een stuk beter en dat geeft rust en ruimte in je hoofd.

3. Goed voor het groepsgevoel

Net als dat mooie momenten delen zorgt voor verbondenheid, geldt dit ook voor een lekkere klaagsessie. ‘Vind jij dat ook zo irritant?!’ “Ja, echt wel!’. Besties for life.

LEES OOK: Pfff, even een dagje geen moeder zijn; het lijkt me heerlijk

4. Goede keuzes maken

Soms helpt klagen over iets ook om de juiste keuzes of beslissingen te maken. Vaak roept dit namelijk – ongevraagd – advies op bij de mensen om je heen en daar kan je soms verdomd veel aan hebben. Als je tegen de juiste mensen hebt lopen klagen tenminste.

5. Veel zelfvertrouwen

Je zou denken dat mensen die veel klagen en mopperen een laag zelfbeeld hebben, maar volgens onderzoekers is juist het tegenovergestelde waar. Volgens hen is het zo dat mensen die veel klagen zich op die manier letterlijk van zich willen laten horen om de situatie in hun voordeel te beïnvloeden bijvoorbeeld. Oftewel: door te klagen val je op. Zorg wel dat dit niet in negatieve zin voor je gaat gelden…

Breaking news: ook tegen je dochter zeuren heeft een groot voordeel. Dochters van zeurende mama’s zijn later succesvoller namelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nova969

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom af en toe een potje klagen júist goed voor je is
Sluiten