Redactie
Redactie Erop uit 14 aug 2016

Waarom atleten ‘een hapje nemen’ uit hun medaille

Als sportliefhebber vind ik de Olympische Spelen een zegen. Naast wedstrijden waar je speciaal voor gaat zitten/de wekker voor zet – Dafne (wie bedenkt dat onmogelijke tijdstip?), Ranomi, de hockeyers en de handbalsters – vind ik het ook prima om doelloos sportkanalen langs te zappen en, ik zeg maar iets, een gezellig potje schermen te kijken. True story.

Maar elke prijsuitreiking vraag ik me af waarom de winnaars na de eerste plichtplegingen, steevast poseren terwijl ze ‘een hapje’ uit de medaille nemen. Niet dat ik dat zozeer stom of raar vind, maar omdat ik gewoon benieuwd ben waarom dat de etiquette is.

Vroeger had je Willem Wever, nu heb je het internet. En voor iedereen die zich dit net als ik ook afvraagt – hier is het antwoord.

Het mysterie ontrafeld

Vroeger was goud een gangbaar betaalmiddel, zoals dat vandaag de dag euro’s, dollars en ponden zijn. Goud is relatief zacht metaal, en door je tanden erin te zetten bepaalde men vroeger of de gouden munten echt of nep waren. Puur goud is dusdanig zacht en smeedbaar, dat je zelfs de afdruk van je tanden zou kunnen achterlaten.

Alles voor de foto

Maar dat is in dit geval niet het echte antwoord. Ervanuitgaande dat geen enkele sporter eraan twijfelt of ze door het IOC worden afgescheept met nepgoud* – nog even los van de vraag waarom zilveren en bronzen winnaars het dan ook zouden doen – is het in deze context vooral iets dat sporters doen op verzoek van de fotografen. Het beeld van ‘bijtende’ sporters maakt simpelweg voor een betere, meer iconische foto, aldus historicus David Wallechinsky.

Wat moet je anders doen?

Volgens hem (en hij kan het weten, want hij is co-auteur van het boek ‘The Complete Book of the Olympics’) is er verder ook niet zoveel anders dat je met zo’n medaille kan doen op een foto. ‘Ik denk niet dat atleten het uit zichzelf zouden doen als niet alle fotografen erom zouden vragen,’ aldus David.

Tot zover. Groetjes, Willem Wever!

* Ook dat nog: gouden medailles bestaan sinds de Olympische Spelen van 1912 niet meer uit zuiver goud, maar voor 92,5 procent uit verguld zilver en voor slechts 1,34 procent uit goud. Bite that!

Reageer op artikel:
Waarom atleten ‘een hapje nemen’ uit hun medaille
Sluiten