Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind 24 apr 2015

Waarom comfort food zo onweerstaanbaar is

Een geurend vol bor pasta, een stuk pizza, taart of een blok (ok, goed een reep) chocola. Ook wel comfort food genoemd: eten waar je op dat moment niet zonder kan. Je hebt het nodig. Met een mooi woord cravings. Het voelt op dat moment zo lekker. Maar waarom?

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Buffalo uit de VS heeft dit alles te maken met de personen die deze maaltijd voor het eerst voor je bereiden. En dat is in de meeste gevallen een familielid zoals je vader, moeder, oma of opa. Hoe leuker jij de persoon vindt, hoe groter de kans dat je iets als comfort food bestempelt.

Comfort food

Comfort food eet je omdat je in de put zit of juist omdat je een goede dag nóg beter wil maken. Meestal zijn het gerechten die je al vanaf kinds af aan eet. En je zult ze ook blijven eten, zolang je nog steeds een goede relatie hebt met de persoon die het gerecht voor het eerst voor je maakte.

Niet alleen vrienden en familie, ook celebrity chefs hebben het vermogen gerechten toe te voegen aan jouw comfort food lijstje. Dat lukt dan alleen als zij een bepaald gevoel toeschrijven aan de gerechten, zoals oma’s appeltaart of een gebroken hart-chocoladetaart.

Antwoord

Comfort food en onze relatie hiermee heeft dus alles te maken met onze omgeving en wat we wel en niet leuk vinden. Heb je je oma nooit gekend? Dan zul jij minder snel vallen voor een ‘oma’s appeltaart’. Ruzie met je moeder, terwijl zij vanaf kinds af aan altijd zelf pizza voor je maakte? Grote kans dat jij niet warm of koud wordt van pizza.

Net als dat de relatie met sommige mensen of dingen niet altijd even goed voor je is, geldt dat ook voor comfort food. Hunkering naar comfort food kan je gezonde-eetplannen behoorlijk door de war gooien (geef toe, het is nou eenmaal vaker ongezond dan gezond)… Op zoek naar een goede balans dus.

Deze no-bake chocoladetaart komt zeker in de aanmerking voor comfort food!

Reageer op artikel:
Waarom comfort food zo onweerstaanbaar is
Sluiten