Sherita Jager
Sherita Jager Kids 18 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

Waarom minimalistische schoenen een goede keus zijn voor jouw kleintje

Kinderen voelen het instinctief aan: lopen op blote voeten is het beste voor de voet. Toch wordt er weinig aandacht besteed aan echt goede schoenen. Volgens onderzoek zijn de meeste kinderschoenen namelijk helemaal niet geschikt voor kindervoeten. Ondertussen krijgen Barefoot of minimalistische schoenen steeds meer aandacht. Wat zijn barefoot schoenen en wat is er zo bijzonder aan?

Een baby heeft geen schoenen nodig

Nog steeds geloven veel mensen dat kleine voetjes goed ingebakerd moeten worden. Logisch, als je een baby ongemakkelijk ziet staan en zelfs soms door z’n enkels ziet gaan, wil je er natuurlijk het liefst voor zorgen dat hij zachte, comfortabele maar ook stevige schoenen heeft, zodat hij niet meer dubbelklapt. Helaas is dit toch niet wat een baby of zelfs volwassene voet nodig heeft. Een baby heeft zelfs helemaal geen schoeisel nodig en ook als kinderen ouder zijn wordt het aangeraden zo min mogelijk schoenen te dragen, waar dat kan natuurlijk. Waarom?

Zonder schoenen is het meest natuurlijk

Je lichaam is gemaakt om zonder schoenen te lopen. Maar kou, gevaarlijke ondergronden en de sociale norm zorgt er voor dat we toch snel schoenen aantrekken. Om gezonde voeten te behouden, kun je het beste kiezen voor een zo minimalistisch mogelijke schoen. Schoenen met een dunne en flexibele zool, zonder verhoging bij de hak of tenen en met genoeg ruimte voorin bij de tenen, zijn perfect voor de kleinste voetjes. Dit soort schoenen worden barefoot schoenen genoemd. Een minimalistische of barefoot schoen zorgt ervoor dat de voet goed ontwikkeld kan worden en zorgt er ook voor dat kinderen zich goed kunnen afzetten, rennen, en balanceren. En goed ontwikkelde voeten zorgen op hun beurt weer voor een goede lichaamshouding.

Beter in contact met de ondergrond

Een dunne zool is niet alleen gezonder, maar ook nog eens veel fijner om heerlijk in contact met de natuur te staan. Je voelt de verschillende ondergronden als zand, gras, stenen, wat bij veel mensen direct een stressverlagend effect heeft.

Meer weten over de eerste stapjes en schoentjes? We leggen je er hier alles over uit. 

In contact met de ondergrond

Lopen op blote voeten is een natuurlijk oefening dat de voeten versterkt. Voetproblemen bij kinderen ontwikkelen zich de eerste jaren na de geboorte. Goede schoenen werken vaak preventief tegen deze voetproblemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat sommige voetafwijkingen zoals platvoeten, eigenlijk alleen maar voorkomen bij kinderen die vanaf jonge leeftijd schoenen dragen.

Een onnatuurlijke voetpositie zorgt voor klachten op latere leeftijd

De meeste kinderschoenen worden gemaakt vanuit een volwassenmodel. De zool is heel stijf en de hiel is vaak wel 2 centimeter dik. Als je dit vergelijkt met een volwassene, is het alsof een volwassene continu een hak draagt van wel 5 centimeter hoog. Dit is schadelijk en onnatuurlijk. Schoenen die veel steun bieden zorgen soms voor een onnatuurlijke houding waardoor er op latere leeftijd rug, knie en gewrichtsklachten kunnen ontstaan. Je voeten worden namelijk in een vorm geduwd die niet natuurlijk is.

Zo ziet een goede barefoot schoen er uit

Toegegeven, barefoot schoenen zijn misschien niet de allermooiste, maar gelukkig is er steeds meer keus. Een barefoot schoen heeft een dunne, gelijke, en flexibele zool. Daarnaast is de neus van de schoen erg ruim. Ruim genoeg om de tenen vrij te kunnen bewegen – Pippi Langkous was zo gek nog niet! Hoewel barefoot schoenen een dunne zool hebben, zijn er geschikte voor elk seizoen. Zo zijn er zelfs regenlaarzen of minimalistische laarzen waarmee je de sneeuw in kunt. Fijne merken voor barefoot kinderschoenen zijn onder andere Tikki Shoes, Papoutsi, Vivo Barefoot, Zeazoo, Softstar Shoes, en Bardossa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom minimalistische schoenen een goede keus zijn voor jouw kleintje
Sluiten