Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 5 juni 2016

Waarom de ochtenden met je kinderen smoother gaan als je partner van huis is

Ik voel al aan mijn water dat veel (ongewild) single moms gaan steigeren door de kop boven dit artikel. Maar lees gerust even verder voor je je ongenoegen post – dat kan daarna ook nog (of niet). Ik zeg namelijk niet ‘dat het allemaal appeltje, eitje is in je uppie.’ Ik zeg dat de ochtenden soepeler gaan als je – tijdelijk – in je eentje je huishouden runt.

Mijn man was afgelopen 1,5 week in Amerika. Een paar dagen Chicago en een weekje New York City. Niet voor werk, maar voor fun, samen met z’n broer. Hoe fijn voor hem! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het meest opzag tegen de ochtenden. Dan zijn we normaal al vaak zo’n stressfamilie (niet elke dag, wel vaker dan ik wil), dus hoe moest dat dan als ik er in mijn eentje voor stond? Nou, dat bleek dus ontzettend mee te vallen. En wel hierom:

[STAP stap=”1″]

Je laat het wel uit je hoofd om ook maar één keer op ‘snooze’ te drukken als de wekker gaat

Want als je kinderen hebt die niet elke dag uit zichzelf wakker worden, dan zouden jullie weleens zomaar door al dat gesnooze heen kunnen slapen. En dat is je eer te na! Dat jullie je – uitgerekend als jij alleen verantwoordelijk bent – verslapen en vervolgens te laat op school en werk komen. Sterker nog: je zet de wekker zelfs wat eerder, zodat jullie meer tijd hebben dan normaal.

[STAP stap=”2″]

Als je partner er wel is, verdelen jullie de taken eerlijk

Met als gevolg dat je soms wacht tot hij zijn ding heeft gedaan, zodat jij het andere kunt doen. Niet handig. Want wachten kost alleen maar tijd. En tijd is… geld! Nou ja, in dit geval is tijd gewoon iets waarvan je in de ochtend vaak wat tekort komt. Dus hoe fijn dat je nu nergens op hoeft te wachten (nou ja, alleen op je dreinende kind dat per se een korte broek aan wil terwijl jij vindt dat dit niet kan. Maar dus niet op je partner).

[STAP stap=”3″]

Je hoeft geen dingen met elkaar te overleggen. En overleggen kost tijd

‘Haal jij ze op, haal ik ze op?’, ‘Moest jij nou vandaag de auto hebben of niet?’, ‘Weet je wel dat Pietje morgen op schoolreisje gaat?’. Dat soort dingen, die je normaal in de ochtend ‘even’ doorneemt, hoef je nu met niemand door te nemen. Je kunt je gewoon concentreren op wat je moet doen. Jeetje, da’s relaxed!

[STAP stap=”4″]

Het scheelt ergernis

Ik heb een schat van een man, echt. Maar iedereen heeft zo z’n mankementen ehh dingen waaraan de ander zich ergert. Ik erger me kapot als hij ‘s ochtends langer blijft liggen (ook al is het maar 7 minuten, ik denk dan: dit gaat van onze kostbare tijd af en zorgt straks voor stress bij mij!) en als hij ‘s ochtends voor het douchen uitgebreid op z’n telefoon gaat kijken (kies daar lekker een ander moment voor, we moeten nu door!). Nou, daar hoefde ik me afgelopen dagen dus niet aan te ergeren.

[STAP stap=”5″]

Omdat je alles in je uppie moet doen, zorg je ervoor dat je de dingen nóg beter voorbereidt

Dus: je legt hun kleren klaar (doe je elke avond, maar wordt weleens vergeten. Zo niet deze week). Je dekt de tafel de avond van tevoren voor het ontbijt. Je zet de broodtrommels voordat je gaat slapen zó klaar dat er alleen nog maar brood in gedaan hoeft te worden.

[STAP stap=”6″]

De kinderen hebben maar één ouder die zeurt dat ze moeten opschieten

En niet twee. En dat zorgt toch voor een bepaalde rust. Want hoewel ik ‘s ochtends – ik geef het toe – best wel een stresskip kan zijn, heb ik dat de afgelopen 1,5 week juist ingehouden. Ik probeerde meer zoals mijn man te zijn, die er vaak wat relaxter onder blijft (zelfs als het eigenlijk al bijna tijd is om het huis te verlaten).

Dus, gaan nu (nu mijn man weer terug is) de ochtenden weer één groot stressgebeuren worden? Nope, dat ben ik niet van plan te laten gebeuren. Betekent wel dat De Man vanaf nu niet meer kan blijven liggen, maar gewoon uit bed moet volgens mijn schema (omdat dat anders in de war loopt). Ik bedoel: je hebt kinderen of je hebt ze niet.

Dus als je partner vandaag of morgen vertelt dat-ie voor werk een week naar het buitenland moet of met een vriend een citytrip gaat maken, ga dan niet meteen steigeren, maar bedenk eerst wat het doet met je ochtenden. En gaat-ie niet, maar wil je wel iets doen aan de ochtendstress? Lees dan dit. >

Reageer op artikel:
Waarom de ochtenden met je kinderen smoother gaan als je partner van huis is
Sluiten