Eva Dusch
Eva Dusch Lifestyle 18 juli 2015

Waarom de ramadan voor iedereen wel eens goed zou zijn (ook jij, ja)

Een maand lang niet eten en drinken terwijl het buiten 35 graden is, geen seks en elke ochtend op onmenselijke tijden opstaan. Nee, voor ons Nederlanders klinkt de ramadan niet bepaald als een feest. Eerder afzien. En soms heerst er zelfs onbegrip. Maar naast dat je veel opoffert, krijg je er ook veel voor terug.

Nee, we willen hiermee niet zeggen dat jij de volgende keer ook mee moet doen. Of eens zou moeten vasten. Maar het is geen slecht idee om je af en toe eens te verdiepen in het geloof en de rituelen van een ander. Nu de ramadan ten eind is en het suikerfeest gister in volle glorie heeft plaatsgevonden, een mooi moment om ook de voordelen van deze eeuwenoude traditie eens onder de loep te nemen.

1. Het geeft een kick

Één keer per jaar een maand lang vasten, dat kun je op z’n zachtst gezegd een flinke beproeving noemen. Dat je die fysieke en mentale uitdaging aan kan en doorstaat, zorgt voor een enorme kick.

2. Hallo, discipline!

De ramadan is een goede manier om je eetgedrag onder controle te krijgen. Je ontwikkelt strategieën om je hongergevoel te onderdrukken, zoals afleiding zoeken. Deze strategieën kunnen ook op andere momenten van pas komen, wanneer de ramadan niet eens aan de orde is.

Gebrek aan zelfbeheersing? Hear hear! Deze 6 tips slepen je er doorheen>

3. Het is een geloofsovertuiging

Je bent zó overtuigd van iets dat je het er voor overhebt om negentien uur te vasten met temperaturen van 35 graden of meer. Dat is op z’n zachts gezegd bijzonder en bewonderingswaardig.

4. Rust in je leven

Een maand lang trek je je terug van alles en kent je leven een strak regime wat veel rust brengt. Je staat op rond een uur of tien ‘s ochtends, gaat bidden, naar je werk, in de namiddag ga je even slapen, eventueel sporten en daarna het diner weer voorbereiden en eten met de familie. Vervolgens gaat een groot deel van de moslims bidden vanaf 11 uur ‘s avonds tot 1 uur ‘s nachts. De herhaling van deze routine creëert veel innerlijke rust.

5. Meer waardering

Je leert de goede en lekkere dingen in het leven meer waarderen. Koffie en lekker eten is voor heel veel mensen geen vanzelfsprekendheid en dat besef je des te meer na een maand zonder. Alsof je een knop omdraait en je laat overmeesteren door de verleiding van alle geuren en kleuren van het eten.

6. Je leert te relativeren

Je hebt al heel snel het besef dat we met veel minder eten net zo gezond en gelukkig zijn (misschien nog wel meer) dan met heel veel eten. En hoe minder je eet, hoe lichter en energieker je je voelt.

7. Het zorgt voor verbroedering

De ramadan doe je samen met de mensen met wie je de belangrijkste overtuiging in je leven deelt en dat geeft een fijn gevoel. De dingen op eigen kracht doen is bewonderingswaardig, de dingen gezamenlijk doen is eenheid ervaren en creëren. Mensen komen samen.

8. Het is gezond voor je lichaam

Vasten wordt niet voor niets vaak in één adem genoemd met het reinigen van je lichaam. Tijdens het vasten heeft je lichaamssysteem ruim de tijd om de boel op te ruimen en gifstoffen je lichaam uit te werken, omdat het gedurende de dag niet druk bezig is met het verteren van ander eten. En een rustig en schoon lichaam, betekent ook een rustige en schone geest. Sommigen zien het zelfs als een verjongingskuur van het lichaam.

Is detoxen nu wel of niet gezond voor je lichaam? Die vraag ligt moeilijker dan je denkt, zo weten onze dames van Bluebelle>

Reageer op artikel:
Waarom de ramadan voor iedereen wel eens goed zou zijn (ook jij, ja)
Sluiten