Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Kids 10 okt 2016

Waarom dreigen, roepen en omkopen bij kinderen niet werkt, maar dit wel

Moet jij ook alles eindeloos herhalen voordat je kinderen ein-de-lijk doen wat je wilt? Ik wel. Maar dat gaat vanaf nu veranderen. Het schijnt dat als je wat je wil op de juiste manier zegt, kinderen wel meteen doen wat je vraagt. Klinkt ideaal en ik vind het zeker het proberen waard. Zo werkt het.

In haar boek ‘Words That Work: How To Get Kids To Do Almost Anything‘ beschrijft hypnotherapeut en neuro linguïstisch expert Alicia Eaton hoe het werkt. Vergeet roepen, dreigen of omkopen, zegt zij. Het kiezen van de juiste woorden, dat is het geheim.

Kinderen willen niet luisteren

Zo pak je het aan:

1. Geef je kind keuzes

Als ik tegen mijn dochter zeg: ‘Ik heb die blauwe jurk klaargelegd. Trek die maar aan,’ dan gaat ze sowieso zeggen dat ze die rode aan wil. En zo’n discussie kan uren duren. Herkenbaar? Dit los je volgens Eaton op door je kind een keuze te geven. Of in elk geval het idee dat ze een keuze hebben. ‘Wil je de rode of blauwe jurk aan? Die blauwe staat je wel heel goed.’ Klinkt simpel en dat is het ook. Je moet er alleen even aan denken.

Met deze vijf makkelijke manieren leer je beter en meer naar je kind te luisteren

2. Leg een link naar jezelf

Kinderen vinden het maar wat fijn als je ze begrijpt. Maak hier gebruik van. Wil je iets gedaan krijgen, zeg dan iets als: ‘Ik snap dat je huiswerk maken stom vindt, dat vond ik vroeger ook. Maar als je het nou toch even doet, kan je daarna lekker nog even buitenspelen.’ Dat is trouwens wat anders dan je kind een schuldgevoel aanpraten. ‘Mama wordt heel verdrietig als je niet…’ Nooit doen. Zielig!

3. Zeg regelmatig dankjewel of fijn dat je dit doet

En dan liefst al tijdens het verzoekje in plaats van daarna. Dus niet pas als je kind klaar is, maar zeg bijvoorbeeld: ‘Wat fijn dat je je jas netjes hebt opgehangen.’ Werkt volgens Eaton als een dolle.

Wil je kind niet luisteren? 4 situaties uitgelegd en hoe je deze het beste kunt aanpakken

4. Wees helder en duidelijk

Zeg niet: ‘Ruim die enorme troep in je kamer nou eindelijk eens op.’ Om te beginnen is dit al verwijtend en dat werkt niet bepaald motiverend. Breng het liever positief en duidelijk: ‘Als je nu je kamer opruimt, heb je morgen weer genoeg ruimte om lekker te spelen.’ Klinkt wat soft, maar hé; als het werkt…

5. Gebruik ‘wanneer’ en niet ‘als’

Hoor je jezelf regelmatig zeggen: ‘Als je zus, dan mag je zo’? Fout! Eigenlijk ben je je kind aan het chanteren en dat werkt dus niet volgens de expert. Zeg liever: ‘Wanneer je de knutselspullen hebt opgeruimd, mag je even televisie kijken.’ Een klein verschil maar schijnbaar heel belangrijk.

6. Leg uit waarom je iets wilt

Natuurlijk moeten dingen soms omdat het gewoon moet. Wachten voor rood licht bijvoorbeeld. Maar door even kort uit te leggen waarom je iets van je kind verlangt, zal je kind beter luisteren, ook bij minder serieuze opdrachten.

Verder lezen: 14 dingen die je kind doet als hij niet wil opruimen

7. Zeg wat je verwacht

Door je verzoekjes met woorden als ‘Luister’ of ‘Denk er eens over na’ te beginnen, zal je kind extra gemotiveerd zijn om iets te doen. Je zegt namelijk precies wat je van hem verlangt. Klinkt ook al zo logisch. Je moet je er alleen wel even bewust van worden.

8. Denk in oplossingen

Heeft je kind steeds een weerwoord als je iets vraagt, zeg dan niet: ‘Hou op met zeuren’. Volgens Eaton kan je beter met een oplossing komen. ‘Als je nu doet wat ik vraag, gaan we straks samen wat leuks doen.’ Zo voorkom je ook dat je kind een zeurpiet wordt, dus twee vliegen in een klap.

Benieuwd of het werkt? Ik ga het in elk geval per direct allemaal proberen. Baat het niet…

Handig: Stofzuigen of opruimen? Inzetten die kinderen! En dat kan al vanaf twee jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom dreigen, roepen en omkopen bij kinderen niet werkt, maar dit wel
Sluiten