Maaike Helmer
Maaike Helmer Mode 18 mei 2015

Waarom ‘dure’ kleding écht zijn geld waard is

Ik was ooit een grootverbruiker, qua kleding. Bekende kledingketens deden goede zaken, als ik binnenkwam. Tegenwoordig koop ik véél minder, maar de stukken zijn vaak wat duurder. Dat is een bewuste keuze.

Vroeger was ik altijd het type dat tig dingen tegelijk kocht van een tientje. Mijn kledingkast kende een enórme doorloop (van vooral trenditems). Ik koop heus nog weleens bij grote ketens – vooral basis-items, als jeans en shirts – , maar daarnaast investeer ik tegenwoordig liever in stukken voor de eeuwigheid, al zijn die soms dan wat duurder. Al hóeft dat laatste niet; zo heb ik ooit eens tweedehands een prachtige sjaal van Dries van Noten voor € 2 gescoord. Voor mij is de tijd van zomaar ‘kleren consumeren’ voorbij. Ik koop bewust en ik koop kwaliteit.

Ik spaar nu liever even door voor iets wat ik écht wil hebben, dan dat ik elke trend volg en het ene voor het andere kledingstuk inwissel. Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt en dat er zelfs een omwenteling plaatsvindt in onze manier van kijken naar mode en kleding, wordt ook bevestigd door Li Edelkoort. ‘De mode is dood, leve het kledingstuk’, zegt zij. 6 redenen waarom ik liever voor ‘duurder’ ga.

1. Het gaat langer mee

Een colbertje dat ik heb gekocht van een Belgische ontwerper, heeft tig keer dragen manmoedig overleefd en wordt met de jaren alleen maar mooier. Eenzelfde jasje van een grote kledingketen, viel binnen dezelfde tijd uit elkaar en verloor zijn model.

2. Het is duurzaam

Omdat ik minder kleding koop, gaat er ook minder weg. Of eigenlijk: bijna niks. Mijn kledingkast wordt daardoor duurzaam. En dat voelt goed.

3. Het raakt minder snel gedateerd

Natuurlijk volg ik wel trends. Maar mijn wat duurdere kledingstukken schaf ik meestal aan om hun klassieke snit. Ze hebben vooral een tijdloze uitstraling. Daardoor zijn sommige van mijn aankopen zelfs na twintig (!) jaar nog steeds niet gedateerd.

4. Het zijn geen impulsaankopen

Waar ik bij de H&M weleens denk ‘ja, ach, waarom niet?’ en het betreffende kledingstuk vervolgens min of meer ongedragen in mijn kast blijft liggen (zonde!), ga ik bij mijn duurdere stukken meestal niet over één nacht ijs. En doe ik dat wel, dan nog is het een aankoop waarvan ik zeker weet dat hij naadloos in mijn stijl past.

5. De snit is beter

Hoewel ik vind dat er genoeg kledingstukken in reguliere winkels liggen met een prima ontwerp, valt me op dat mijn jasjes van bijvoorbeeld Ann Demeulemeester een waanzinnig goede snit hebben.

6. Het zijn erfstukken

Mijn oudste designstuk is een jas van ontwerper Aziz Bekkaoui, die ik ruim zestien jaar geleden begon te dragen, toen ik werkte als model. Hij is nog steeds even mooi als de eerste dag. En ik heb hem nog dagelijks aan. Dit is zo’n jas die ooit overgaat op mijn dochter.

Pieker jij iedere dag over wat je naar werk aan moet? Lees dan even dit artikel >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom ‘dure’ kleding écht zijn geld waard is
Sluiten