Thea Tijssen
Thea Tijssen Erop uit mei 3, 2016

Waarom een bezoekje aan hippiemarkt Las Dalias altijd de moeite waard is

Denk: vrolijke tassen, ambachtelijke sieraden, hippe kleding, schitterende doeken, cocktails, hapjes, muziek en de geur van wierook. Combineer dat met authentieke hippies op een gezellige markt. Dan krijg je Las Dalias, de bekendste hippiemarkt van Ibiza. Las Dalias on the road komt van 5 t/m 8 mei naar Amsterdam. Famme’s Thea ging vast sfeer proeven op Ibiza om te kijken wat er zo bijzonder is aan Las Dalias.

Dat Ibiza een geweldig land is om vakantie te vieren, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Of je bent er geweest óf je hebt het gehoord van anderen óf je hebt erover gelezen. Hoe dan ook; daar valt niet over te twisten. Maar wist je ook dat áls je dan op Ibiza bent, je écht een bezoekje moet brengen aan Las Dalias? En het leuke is dus, dat je daar deze week niet eens voor naar Ibiza hoeft. Want omdat Las Dalias dit jaar haar dertigjarig jubileum viert, strijkt de Las Dalias-karavaan komend weekend in Amsterdam neer. En kun je dus in eigen land terecht voor deze authentieke hippiemarkt. Hier onze redenen waarom deze markt nooit uit de gratie raakt.

[STAP stap=”1″]

De markt doet haar naam eer aan

Het is een hippiemarkt, dus je vindt er de gekste producten. Soms zijn ze zelfs enig in hun soort. Je kunt er onder meer bijzondere sieraden, authentieke muziekinstrumenten, handgemaakte tapijten, gedecoreerde tassen en kledingstukken in een typische Ibiza-stijl scoren. Zoek je nog een reden om te shoppen? Hier hebben we er zes!

[STAP stap=”2″]

Je kunt er veel meer dan alleen ‘shoppen’

Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om wat te eten, een drankje te doen of om naar live optredens van verschillende artiesten te gaan kijken. Over optredens gesproken, ik wed dat deze straatartiest je versteld doet staan met zijn performance.

[STAP stap=”3″]

Las Dalias heeft een rijke geschiedenis

De eerste officiële markt vond plaats in 1985 en er waren toen vijf kramen. Tegenwoordig worden er meer dan tweehonderd kramen opgesteld. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk Las Dalias is, want op drukke dagen reizen zo’n 20.000 bezoekers af naar de hippiemarkt. En nu komt de markt dus voor de tweede keer in haar geschiedenis naar Amsterdam. Daar moet je dan toch bij zijn?

[STAP stap=”4″]

Je vindt er nog echte hippies!

De van oorsprong Nederlandse Merel heeft samen met haar man Alok en hun zes(!) kinderen World Family Ibiza opgericht. Vanaf Ibiza ontwerpt Merel prachtige tassen, pouches, clutches en accessoires. Merel en haar gezin weten de echte Ibiza bohemian style te vertalen in de mooiste ontwerpen. Alle items zijn met veel liefde handgemaakt en stuk voor stuk uniek!

[STAP stap=”5″]

Je man? Ook die gaat zich vermaken!

Natuurlijk kun je gezellig met je vriendin naar de hippiemarkt, maar niet omdat Las Dalias niet leuk zou zijn voor mannen. Zeker niet. Tenzij je man niet van live muziek houdt én niet van dj’s, niet graag een biertje of cocktail drinkt, niet moet denken aan lekker lunchen of dineren en niks moet hebben van de Ibiza way of life. Dan kun je hem beter thuislaten. In alle andere gevallen? Meenemen die hap. Hij gaat zich geen moment vervelen, mark my words. Juist omdat er zoveel andere dingen te doen zijn, ga je hier niet mee te maken krijgen.

[STAP stap=”6″]

Het event is leuk voor het hele gezin

Er is ook van alles te doen voor kinderen. Er is zelfs een speciale kids area. Daar kunnen kinderen zich laten schminken, zelfs met stickers en glitters. Ook mogen ze zich verkleden als echte hippies! Of als een dier, prins of prinses. Vervolgens worden ze (tegen een kleine vergoeding) verkleed op de foto gezet met een zelf te kiezen achtergrond. De foto kun je na afloop direct mee naar huis nemen.


Geen idee wat jullie aan moeten trekken naar Las Dalias on the road? Wat dacht je hiervan?

[STAP stap=”7″]

Ook als je je kids níet over de markt ziet struinen, kun je ze meenemen

Paloma, verantwoordelijk voor de kids area bij Las Dalias on the road: ‘Wij willen dat iedereen van deze markt kan genieten, dus hebben aan alles gedacht. Zo is er voor de allerkleinsten een ruimte vol lekkere banken en kussens waar moeders hun baby’s kunnen voeden. Ook kunnen baby’s, dreumesen en peuters daar volop spelen in een veilige ruimte. Voor de iets grotere kinderen is er een teken- en knutseltafel en organiseren we workshops zoals dromenvangers maken en zandkleurplaten maken en ze kunnen een speurtocht over de markt doen.’

Heb jij kinderen die je niet durft mee te nemen naar een markt als deze, omdat ze niet naar je luisteren, hun eigen gang gaan en sowieso niet doen wat je vraagt? No worries! Grote kans dat jij over een aantal jaar in je eigen vakantiehuis op Ibiza vertoeft. Bekostigd door die nu nog ongehoorzame zoon of dochter.

[STAP stap=”8″]

Denk: Småland 3.0

Ook aan ouders die ongestoord willen shoppen (lees: zonder om zich heen dralende kinderen), is gedacht. Paloma: ‘Ouders kunnen hun kinderen in de kids area achterlaten, want we hebben ook een nanny service. We werken met een systeem van armbanden waarop de telefoonnummers van de ouders staan. We bellen je dan als je kind opgehaald wil worden.’ Dus geen Småland-achtige: ‘Sophie, Yassine en Sem willen graag worden opgehaald uit de kids area!-omroeptaferelen.

Over Smaland gesproken, deze vader maakte van zijn huis één grote ballenbak.

[STAP stap=”9″]

Ze pakken groots uit

Las Dalias on the road bevat meer dan tachtig stands, een groot muziekpodium en er komen 150 hippies van Ibiza. In 2014 werd Las Dalias on the road voor het eerst georganiseerd, toen kwamen er zo’n 14.000 bezoekers. Ben jij er dit jaar één van? Ja toch?

[STAP stap=”10″]

Hadden we al gezegd dat de kinderen volop aan hun trekken komen?

Nee toch? Nou, er is dus een trampoline (met begeleiding). Er is een chill area met kussens en stripboeken. Kinderen kunnen hun haar laten doen met echte hippiebloemen en –haarbanden en ze krijgen een mooi Las Dalias-ballon mee naar huis. Ja: ik denk dat je het nog een opgave wordt om je kids weer mee naar huis te krijgen!

[STAP stap=”11″]

Het is gewoon een erg leuk dagje of avondje uit!

Je bent weer even de hort op. Lekker weg. Of je nou met de fiets kunt komen of (een eind moet rijden) met de auto of trein, je bent er echt even uit. En het voelt – mede dankzij het goede weer dat eraan komt – alsof je echt even op Ibiza bent. Als je terugkomt, ben je dus niet alleen wat leuke items rijker, maar heb je ook het gevoel dat je een minication hebt gehad.

Las Dalias on the road

Waar: Gasthouder – Westergasfabriek, Amsterdam
Wanneer: 5 t/m 8 mei, elke dag van 10.00 tot 20.00 uur.
Kaarten: kun je kopen voor € 9,- per stuk, kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Je kunt de tickets hier reserveren.

Te grappig, deze mensen die op fakecation zijn! En wat is nu de uitgelezen mogelijkheid om te faken dat je op Ibiza bent? Juist, aanstaand weekend op het Westergasterrein in Amsterdam. Genoeg mogelijkheden om foto’s te maken waarvan je (Facebook-)vrienden gaan twijfelen: zit zij nu op Ibiza? >

Reageer op artikel:
Waarom een bezoekje aan hippiemarkt Las Dalias altijd de moeite waard is
Sluiten