Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 23 mei 2017

Waarom een leugentje op z’n tijd juist goed is voor het kinderbrein

Alle ouders liegen tegen hun kinderen en elke ouder weet dat hun kinderen dat ook tegen hen doen. Dat moet niet te ver gaan natuurlijk, maar een beetje liegen kan absoluut geen kwaad. Een leugentje is volgens onderzoek zelfs nodig voor de ontwikkeling van een kinderbrein, als we psycholoog Kang Lee mogen geloven.

Volgens Kang, die professor in de psychologie is aan de universiteit van Toronto, is het just goed als je als ouder kleine leugentjes bij je kinderen ontdekt. Zij zegt namelijk dat dit een bewijs is dat het cognitieve gedeelte van de hersenen in ontwikkeling zijn, een belangrijk onderdeel van de groei van een kind.

Verboden te spieken

Om verder onderzoek te doen naar liegende kinderen hebben Kang en haar collega-wetenschappers verschillende kinderen ondervraagd. Om te testen hoeveel en welke kinderen logen, vroegen ze kinderen om speelgoed te beschrijven naar aanleiding van een audiofragment. Ze vertelden de kinderen dat het speelgoed in kwestie in de ruimte was, maar dat ze niet mochten kijken hoe het eruit zag. Tijdens het afspelen van het fragment liepen de onderzoekers weg en observeerden welke kinderen op zoek gingen naar het speelgoed wat ze moesten omschrijven.

LEES OOK: Constant spelen met je kinderen? Dat is dus helemaal niet zo goed voor ze

Hoe ouder, hoe vaker ze een leugentje vertellen

Ok, wij zouden absoluut op zoek zijn gegaan naar het voorwerp. Zo deed ook dertig procent van de tweejarige kinderen, maar deze zeiden tegen de onderzoekers dit niet gedaan te hebben. Hoger lag het spiek-en-liegpercentage onder de driejarigen; daar spiekte de helft van de kinderen. De achtjarigen maakten het helemaal bont: zeker tachtig procent van de kinderen zeiden niet gespiekt te hebben, terwijl ze dit wel degelijk deden. Hoe ouder, hoe beter ontwikkeld het brein, en dus hoe meer kinderen liegen.

Ontwijken van straf

Als ouder heb je weinig invloed op de hoeveelheid leugens van je kinderen, verklaart onderzoeker Yudhijit Bhattacharjee in een andere studie naar liegende kinderen. ‘Kinderen leren niet van hun ouders hoe ze moeten liegen. Ze verzinnen dit helemaal zelf, en vaak begint dit bij het ontwijken van een straf of een andere vervelende consequentie. Als ze zien dat het trucje werkt, zijn ze gek als ze het niet herhalen en op steeds meer manieren proberen toe te passen.’

De stem van een moeder is opvallend goed voor de ontwikkeling van een kinderbrein

national geographic

Reageer op artikel:
Waarom een leugentje op z’n tijd juist goed is voor het kinderbrein
Sluiten