Voor de snotteraars: waarom emoties super belangrijk zijn

Algemeen Valéry de Voijs 7 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Wist je dat woorden als motor, motivatie, en emotie afstammen van het Latijnse ‘mot’ wat ‘bewegen’ betekent? Best interessant als je erover nadenkt! Motivatie heeft met beweegredenen te maken, en een motor brengt iets letterlijk in beweging. Maar hoe zit dat met emoties? Emoties kunnen ontzettend fijn of juist overweldigend zijn, en zijn tegelijk ontzettend nuttig. Maar waarom zijn emoties eigenlijk zo belangrijk?

De volgende keer als je jezelf belachelijk voelt wanneer je snikkend naar dat Youtube filmpje kijkt, bedenk dan dat je je helemaal niet hoeft te schamen. Die emotie is juist hartstikke gezond! Ze leren je wie we kunnen vertrouwen, hoe we met succes (of juist giga blunders) moeten omgaan, en hoe we dealen met die mega pijnlijke break-up.

Emoties

Psycholoog Paul Eckman maakte in 1970 al onderscheid tussen verschillende emoties, en deze zijn tot op de dag vandaag bekend als de ‘basisemoties’: blij, boos, verdrietig, boos, verrast en walging. Later voegde hij daar trots, schaamte, verlegenheid en opwinding aan toe.

Emoties herkennen

Iedereen gaat op een andere manier met zijn/haar emoties om, maar toch hebben we allemaal bepaalde dingen gemeen. Deze zijn volgens Charles Darwin niet aangeleerd, en noemt hij de ‘manifest emotions’. Zo hebben blinde mensen dus dezelfde gezichtsuitdrukkingen als mensen die wel kunnen zien. Zoals het fronsen van wenkbrauwen, grote pupillen, knipperen met ogen, of juist staren. Ook blozen, of zweten zijn van die kenmerken die bij iedereen plaatsvinden.

Zin in choco, fastfood en kaas? Dit zegt het over je emoties (en zo los je het op)

Emoties zijn belangrijk

Eigenlijk kunnen we niet eens zonder emoties, en wel om deze redenen:

1. Take some action!

In jouw hersenen komt er een bepaalde trigger. Je zenuwstelsel geeft dan bepaalde reacties in je lichaam, en je krijgt bepaalde gedachten in je hersenen. Deze gedachten zetten je dan weer aan tot een bepaalde actie. Als jij namelijk boos bent omdat jouw vriend is vreemdgegaan zul je een bepaalde actie ondernemen. Helaas voor hem kan dat variëren van de silence treatment tot hem publieke afbranden in zijn gym.

2. Als overleving

Als jij bang bent, is dat niet zonder reden. Als jij namelijk ‘s nachts alleen over straat loopt en ziet dat iemand jou achtervolgt, zou het gek zijn als je niet een lichte angst zou voelen. Op deze manier houden jouw emoties je uit allerlei gevaarlijke situaties.

3. Helpt bij beslissingen nemen

Emoties zijn niet alleen belangrijk om je uit allerlei gevaarlijke scenario’s te halen, maar helpen je ook om beslissingen te maken. Als wij verdrietig worden als we eraan denken onze lange lokken af te knippen, zullen we die kappersafspraak nog maar even verzetten. Onderzoek toont zelfs aan dat als mensen dat deel in hun hersenen beschadigen waar de emoties geregeld worden, dat dat een mega impact kan hebben op hun beslissingen.

4. Helpt anderen te begrijpen

Kun je het je voorstellen; dat je totaal geen empathie kunt opbrengen? Het betekent niet dat je meteen mee moet snotteren als je buurvrouw vertelt dat haar goudvis is overleden, maar als jij met een glashard gezicht naar je vriendin staart als ze zegt dat haar huwelijk voorbij is, mis je misschien wel een tikkie empathie.

6 simpele manieren hoe jij als ouder kunt helpen bij de emoties van je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme