Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 10 jan 2019

Science says: Dit is waarom endometriose kan leiden tot onvruchtbaarheid

Hevige buikkrampen, stemmingswisselingen en weinig energie? Ongesteld zijn kan gepaard gaan met onwijs veel nare kwaaltjes. Vooral wanneer je aan endometriose lijdt komen deze symptomen vaak voor. Een andere – veel heftigere – bijwerking van deze ziekte is onvruchtbaarheid.

Tussen de 30% en 50% van de vrouwen met endometriose is onvruchtbaar, volgens onderzoek. Dit is super heftig, en daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar hoe dit opgelost kan worden. Wetenschappers zijn inmiddels een stapje verder en weten waarom endometriose kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Wat is endometriose

First things first; wat is endometriose? Deze aandoening treedt op wanneer baarmoedercellen zich op andere plekjes in het lichaam nestelen. Meestal gebeurt dit in of rondom de bekken, maar het kan bijvoorbeeld ook optreden in de darmen of schouders.

Omdat het slijmvlies niet op de juiste plek groeit, ontstaan er vaak vergroeiingen en verklevingen op de eileiders en eierstokken.

We hoeven je vast niet uit te leggen dat dit vaak gepaard gaat met flink wat pijn. Bekkenpijn, onregelmatige bloedingen, een opgeblazen gevoel, darmproblemen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en vaginale spierspasmen zijn veelvoorkomende symptomen bij endometriose.

Maar naast chronische pijnklachten kan deze aandoening zelfs lijden tot onvruchtbaarheid. Tot voor kort was het onbekend hoe deze aandoening onvruchtbaarheid veroorzaakt. Nieuw onderzoek geeft echter meer inzicht in de associatie tussen endometriose en onvruchtbaarheid.

Gebrek aan HDAC3

HDAC3 is een onmisbaar enzym wanneer het aankomt op zwangerschapsondersteuning. Wanneer er sprake is van een tekort aan dit enzym in de baarmoeder, is de kans groot dat het genetische proces wordt verstoord. Onderzoekers bevestigden dit aan de hand van proefmuizen.

Muizen met een lage HDAC3 waarde faalden er inderdaad in om een bevruchte eicel in de baarmoederwand te plaatsen. Niet alleen zit het succes van een zwangerschap ‘m in het succesvol inplanten van een bevruchte eicel in de baarmoeder, maar ook moet het baarmoederslijmvlies continue veranderen om de zwangerschap te ondersteunen. Muizen die HDAC3 tekort kwamen slaagden er niet in om aan deze cruciale processen te voldoen.

Hoewel dit allemaal heel heftig is, kunnen er met deze nieuwe inzichten wel oplossingen worden bedacht voor vrouwen met endometriose die moeite hebben met zwanger raken. To be continued… 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Buzzfeed

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Science says: Dit is waarom endometriose kan leiden tot onvruchtbaarheid
Sluiten