Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 4 juli 2015

Waarom hebben we het zo moeilijk met zelfpromotie?

Vrouwen vinden het vaak moeilijker dan mannen om ‘op te scheppen’ over hun werk. Waar komt dat vandaan en belangrijker: hoe komen we eraf?

Volgens auteur van Playing big, find your voice, your mission, your message is het niet zo vreemd dat vrouwen het moeilijk vinden to blow our own horn, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. Kortom: om ons duidelijk uit te spreken over onze talenten, onze prestaties. We worden er namelijk mee opgevoed dat het ‘netter’ is je bescheiden op te stellen. Daarnaast veroordelen vrouwen elkaar enorm als ze – in hun ogen – opscheppen. Ook zijn we het niet gewend vanuit het lessysteem; daar wordt het meer op prijs gesteld als je een ijverige, stille student bent, dan dat je bij elke tien door de klas roept dat je zo goed gescoord hebt. Kortom, allemaal redenen waarom we níet erg bezig zijn met zelfpromotie.

Hoe kun je jezelf beter promoten?
– Allereerst: vergeet het woord ‘promoten’, aandacht vragen voor je prestaties is je goed recht.
– Vraag je af: zijn mijn prestaties goed zichtbaar in het bedrijf waar ik werk? Weet mijn baas wat ik allemaal kan en doe?
– Wie wil ik op de hoogte brengen? Van welke prestatie? Waarom? Wat is in dit geval de beste manier? Als je bijvoorbeeld het voortouw neemt in een enthousiaste mail over wat jouw team voor elkaar heeft gekregen, straalt dat mooi op jou af, als je manager bent.
– Houd in gedachten wat jouw talenten bij kunnen dragen aan het bedrijf waar je werkt. Dat zorgt ervoor dat je minder moeite hebt om je uit te spreken over je prestaties. Hoe meer van deze prestaties je laat zien, hoe meer verantwoordelijkheden je waarschijnlijk op dat gebied krijgt.
– Ben je freelancer/zzp’er, vraag je dan ook af: wie hebben binnen mijn branche de touwtjes in handen? Weten zij wat ik doe?
– Durf je kwetsbaar op te stellen. Vraag een eventuele leidinggevende of opdrachtgever: wat wil jij graag dat ik vaker voor dit bedrijf doe? Hiermee laat je hen ook nadenken over wat jij goed kunt.
– De goedkeuring van anderen is fijn en leuk, maar realiseer je dat dit niet je bestaansrecht is. Vaak willen vrouwen aardig gevonden worden. Mannen hebben dit probleem minder. En heb je hen weleens horen zeggen dat ze te bescheiden zijn?

Speaking of which: hoe vraag je om een loonsverhoging? Nou, zo! >

Ben jij goed in het promoten van jezelf? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Waarom hebben we het zo moeilijk met zelfpromotie?
Sluiten