Redactie
Redactie Kids 23 november 2014

Waarom het oké is dat je kinderdroom niet is uitgekomen

Weet jij nog waar je als kind over droomde? Wilde je bijvoorbeeld tandarts worden of archeoloog? En droomde je al over een mooie villa met zwembad? Er bestaat een grote kans dat daar weinig van terecht is gekomen. Dat is ergens wel jammer natuurlijk, maar wat als wij je vertellen dat het meer dan oké is dat je kinderdroom NIET is uitgekomen?

Ja, je hoort het goed: het is niet erg én je bent zeker niet alleen! Uit nieuw onderzoek blijkt dat slechts 6% van alle volwassenen daadwerkelijk wordt waarover hij/zij als kind droomde. De meesten van ons komen dus totaal ergens anders terecht. Ergens is dat misschien maar beter, en wel hierom:

1. Teleurstelling maakt succes nóg mooier

Iedereen krijgt te maken met tegenslagen, ook op professioneel gebied. Misschien wil je zoontje wel piloot worden? Het is de kinderdroom van veel mannen, maar slechts een handjevol jongens komt door de strenge selectie. Dat is vervelend, maar niet het einde van de wereld. Er zijn nog véél meer mogelijkheden. Het zou toch wat zijn als alles wat je je maar voorneemt in één keer lukt. Nee, geduld en doorzettingsvermogen maken je een sterker mens. Daarbij maakt teleurstelling succes nóg mooier.

2. De maatschappij heeft diversiteit nodig

Tja, we kunnen niet allemaal popster of advocaat worden. Stel je voor… Roem en rijkdom zijn gelukkig geen graadmeter voor succes. Iedereen is nuttig en iedereen kan iets voor een ander betekenen. Onze samenleving blijft in evenwicht dankzij haar diversiteit. Jij werkt hier, waarschijnlijk onbewust, aan mee door iets totaal anders met je leven te doen. Ze zeggen ook altijd ‘meerdere wegen leiden naar Rome’, het is belangrijk dat jij doet waar je je goed bij voelt.

3. Je leert omgaan met verandering

‘Het leven is wat je overkomt, terwijl jij bezig bent met andere plannen.’ Dit is één van mijn favoriete quotes van John Lennon. Vooral omdat deze uitspraak zo herkenbaar is. Je kunt je hele leven uitstippelen, maar dingen lopen altijd anders dan gepland. Het leven vergt flexibiliteit én spontaniteit. Er gaat veel mooie dingen aan je voorbij als je niet openstaat voor het onbekende.

4. Het maakt ons écht

Niemand heeft alle geluk van de wereld. We kennen allemaal wel een echt ‘zondagskindje’ of grote ‘geluksvogel’, maar vergeet nooit dat óók zij tegenslagen kennen. Je ziet of hoort het misschien niet, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Niet iedereen uit pijn of verdriet op dezelfde wijze. Dromen komen gewoon niet altijd uit, maar het is de truc om je tijdig aan te passen. Het maakt ons menselijk, het leven is nu eenmaal vallen en opstaan.

5. Niemand wil een voorbestemd leven

Een stukje zekerheid is fijn, het biedt houvast. Maar geloof me, niemand wil een ingevuld leven leven leiden. Het leven zit vol dynamiek, het laat zich niet 1-2-3 uitstippelen. Als je je vast probeert te houden aan een bepaald ideaal, zul je minder openstaan voor nieuwe dingen. Dat is doodzonde. We weten gewoon niet wat er op ons pad komt. Maar stel je eens voor: het zou zo maar kunnen dat je kinderdroom schril afsteekt tegen datgene wat je uiteindelijk bereikt.

Reageer op artikel:
Waarom het oké is dat je kinderdroom niet is uitgekomen
Sluiten