Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 21 apr 2017

Waarom ik soja ga toevoegen aan mijn voedingspatroon

Famme’s Muriel heeft zich voorgenomen om de komende maanden haar voedings- en bewegingspatroon te herzien en eindelijk weer die gezonde fittere vrouw te worden die ze ooit was. En het gaat haar lukken. Letten op meer gevarieerd, en meer plantaardig eten, bijvoorbeeld door te letten op eiwitten (uit Soja). Meer planking, meer energie en ook wat minder kilo’s.

Een fitgirl zal ik nooit (meer) worden. Helaas, want ik kan me helemaal vinden in die ontwikkeling om op jongere leeftijd al na te denken over structureel bewegen en gezonde dingen te eten. Neem Ellen Hoog, tophockeyster en een voorbeeldvrouw op het gebied van gezond eten en leven. Een fitmom dan maar? Ik moest het woord even googelen – bestaat het eigenlijk al? – en jawel de fitmoms met strakke sixpacks en het gewicht van drie kinderen op en om hun nek lachen je tegemoet. Zo’n fitmom zal ik nooit worden, maar een fitte moeder wel!

Gezond en gevarieerd eten

Afgelopen week werd ik voor het eerst door mijn kersverse personal trainer Alina, een superleuke chick, geintroduceerd in het leven op een echt gezonde en verantwoorde manier. Say what? Een personal trainer… Doe maar duur. Ja, ik hoor het je denken. Het ding is echter dat ik driekwart jaar geleden geopereerd ben aan mijn voet (sindsdien geen pepernoot meer bewogen heb) en mijn lichaam echt snakt naar gezonde voeding en beweging en het lukt me gewoonweg niet alleen. Samen met haar ga ik mijn doel bereiken om in een aantal maanden wat kilo’s kwijt te raken – echt niet te veel – gezonder te eten en fitter te worden. En voeding speelt daarin een belangrijke rol. De kosten vallen reuze mee, plus het is me ook echt wel wat waard om gezonder te worden. Ik ben geen 20 meer, en ook geen 30 nee, jaha ik weet het; ik ben zelfs over de 40 en dan moet je dus denken aan je toekomst. Your body is your temple, beetje zijige term misschien, maar ik sta er toch bij stil.

Alina legde mij uit dat ik naast 2x trainen (inclusief afmattende powerrope sessies), nog 2x flink zal moeten bewegen (fietsen, goed wandelen, zwemmen) en een gezond voedingspatroon zal gaan aanhouden met meer eiwitten. Nu zie ik die knappe twintigerlijven van mijn mannelijke collega’s altijd in de weer met shakes, smoothies, yoghurts en eiwitsupplementen, maar ik vroeg er eigenlijk nooit naar. Niet voor mij, dacht ik.

Maar hoe zit het dan met die eiwitten? Eiwitten zijn samengesteld uit bouwstenen, ook wel aminozuren. We hebben wel 20 verschillende aminozuren nodig voor allerlei lichaamsfuncties, zoals een normale spieropbouw en- groei. Vandaar die eiwitten als belangrijke pijler in ons eetpatroon. Sommige aminozuren kun je alleen uit je voeding halen. Vlees en zuivel zijn goede eiwitbronnen, maar soja dus ook en dit zijn plantaardige eiwitten.

Onverzadigde vetten

En daarom is het dus aan te raden om gevarieerd te eten. Soja producten bevatten over het algemeen minder verzadigde vetten en meer onverzadigde (de goeie!). Nu ben ik dol op die groene sojabonen die ik bij de supermarkt koop (met een pietsie beetje zout, heerlijk), maar er is zoveel meer! Deze twee recepten met sojaproducten van Alpro kwam ik tegen: ontbijt en lunch, om meer variatie in te bouwen en op een lekkere manier het voor veel mensen nog onbekende soja toe te voegen aan mijn eetpatroon. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van mijn personal training vorderingen met Alina en deel te zijner tijd nog wel een before en after foto, maar eerst aan de bak!

Recept 1 Paarse bessen Smoothie

Ingrediënten:

 • 200ml Alpro Sojadrink Original
 • 85g granaatappelpitjes
 • 65g blauwe bessen
 • 2g gember

Bereidingswijze:

 • Schil en snijd een klein stukje gember en lepel de granaatappel uit
 • Stop alle ingrediënten in de blender
 • Voeg Alpro Sojadrink Original toe
 • Mix het en genieten

Recept 2 Peer Granola

Ingrediënten:

 • 1l Alpro Mild & Creamy Naturel
 • 12 eetlepels granola
 • 2 peren
 • 1 theelepel kaneel (optioneel)

Bereidingswijze:

 • Was de peren, verwijder de kern en snijd het in kleine stukjes
 • Schenk vervolgens de Alpro Mild & Creamy Naturel in de kommen en verdeel de peer en granola
 • Besprenkel met nog wat kaneel
 • Dat is het al. Yummy!

Meer overheerlijke recepten ontdekken of meer te weten komen over wat soja voor je kan betekenen? Check de leuke website van Alpro boordevol met recepten en tips.

Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid.

In samenwerking met Alpro

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom ik soja ga toevoegen aan mijn voedingspatroon
Sluiten