Redactie
Redactie Lifestyle december 28, 2014

Waarom ‘Ik wil afvallen’ het slechtste goede voornemen ooit is

Voor kerst heb je die gloednieuwe sportschoenen gekregen. Je hebt zelfs een complete hardloopoutfit gescoord die klaar ligt om gebruikt te worden! Man, man, man wat heb jij er zin in: sporten en afvallen. Je maak een sprongetje als je eraan denkt en je bent enorm gemotiveerd. Maar wacht…

Dat gezond eten, sporten volgens strak schema en afvallen gaat de eerste twee weken goed. Daarna krijg je het weer druk en laat je het versloffen. Loze belofte, dus. En voor je het weet zit het jaar er weer op en beloof je het jezelf weer. Dit is waarom ‘Ik wil afvallen’ eigenlijk het slechtste goede voornemen ooit is:

1. Je brengt het falen van het afgelopen jaar in een splinternieuw iets

Dat is best tegenstrijdig. Want waarom zou je het jaar willen beginnen met iets wat je het afgelopen jaar niet hebt kunnen waarmaken? Focus niet op hetgeen wat vorig jaar niet is gelukt, maar focus op iets wat je wil bereiken in het nieuwe jaar. Zet voor jezelf een datum uit waarop je zoveel kilo wil zijn afgevallen en spreek met jezelf af dat je tot en met februari niet meer gaat snoepen. Hoe beter je het doel voor ogen hebt, hoe makkelijker het wordt om van iets een gewoonte te maken.

2. Het is allemaal zó vaag

Je wil afvallen, maar hoeveel kilo eigenlijk? Hoe ga je dit bewerkstelligen? Is 3 keer per week sporten realistisch of neem je gewoon iets vaker de fiets? Realistische doelen zijn makkelijker vol te houden en voorkomen falen. Maak een tijdlijn voor jezelf waarin je naar het eerste halfjaar kijkt, waardoor je je resultaten kunt spreiden. Op deze manier wen je ook aan de nieuwe situatie en wordt het tweede halfjaar een eitje.

3. Laat jij je verleiden door een trend?

Ben je echt te zwaar of ben je gewoon niet tevreden met je lichaam? Natuurlijk zitten hier een hoop argumenten tussen, maar vraag jezelf eerst af of je wel van je lichaam houdt. Want geloof ons, als je ontevreden bent, dan gaan die kilo’s er echt niet makkelijk af. Misschien heb je wel een heel gezond gewicht en denk je dat je gelukkiger wordt als je nog meer afvalt. Ook dit is niet het geval. Bewegen is goed voor je om heel veel redenen, maar je moet er wel achter staan en het moet geen blok aan je been worden. Laten we afspreken dat we 2015 zien als iets totaal nieuws. Een jaar waarin we onze realistische doelen uitzetten en waarin we einde van het jaar weer samenkomen om elkaar trots te vertellen dat we onze doelen hebben bereikt. En heb je ze niet allemaal af kunnen vinken? Geen probleem, dan hebben we altijd 2016 nog. Stap voor stap.

Reageer op artikel:
Waarom ‘Ik wil afvallen’ het slechtste goede voornemen ooit is
Sluiten