Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 15 februari 2017

Waarom je een ruzie moet uitpraten voordat je gaat slapen

De bekende bewering dat je nooit met ruzie naar bed moet gaan, is nu wetenschappelijk bewezen. Behalve dat je er een stuk lekkerder door slaapt als je alle narigheid uitspreekt, heeft je slaap ook invloed op je negatieve herinneringen van de dag ervoor.

Gewoon naar bed gaan en de ruzie laten sudderen is geen goed idee, als je in een verhitte discussie zit die maar niet tot een einde wil lopen. Normaal gesproken wordt er in je hersens orde op zaken gesteld als je slaapt. Alle indrukken van de dag worden netjes opgeruimd en op een plek weggeborgen. Als je met een blij of neutraal gevoel gaat slapen moet dit geen problemen opleveren, maar als je met een hoofd vol negativiteit gaat slapen is dit proces een stuk lastiger voor je hersenen.

Wat doet de ruzie dan?

Vooral bij mannen wordt de orde in de hersenen verstoord door negatieve gedachten. Volgens het onderzoek kunnen de mannelijke hersenen een negatieve indruk ‘s ochtends zelfs minder goed onderdrukken dan voordat ze gingen slapen. Voor dit onderzoek werden 73 Britse mannen gevraagd om naar 26 foto’s van mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking te kijken. Elke foto werd gelinkt aan een foto die heftige emoties losmaakt, zoals gewonde mensen of huilende kinderen. Op die manier koppelden de mannen elk gezicht aan een nare emotie.

LEES OOK: Niet langer piekeren of woelen? Eet dit dan voordat je gaat slapen

En hoe liep dit af?

Kort daarna lieten de onderzoekers de foto’s van de gezichten nog een keer zien, en vroegen ze de vrijwilligers om de herinnering die ze daarbij hadden te onderdrukken of te vergeten. De vrijwilligers onthielden negen procent minder van de combinaties die ze kortgeleden nog gezien hadden. Een aanzienlijk verschil wanneer de onderzoekers de deelnemers er een nachtje over lieten slapen. Drie procent minder combinaties werden onthouden. Volgens hen hét bewijs dat slaap ervoor zorgt dat je negatieve dingen beter onthoudt dan wanneer je ruzie en ellende uitspreekt voordat je onder de wol gaat.

Dit is precies waarom alle stellen eens apart zouden moeten slapen

Livescience

Reageer op artikel:
Waarom je een ruzie moet uitpraten voordat je gaat slapen
Sluiten