Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 14 feb 2017

Waarom je het middagdutje bij je kleuter weer zou moeten invoeren

Het middagdutje is een zegen voor elke jonge ouder en als het stopt blijft het nog lang een verlangen waar we maar moeilijk afscheid van kunnen nemen. Een nieuwe studie naar slaapeffecten wijst echter uit wat de belangrijke voordelen zijn van het dutje. En dit is waarom je het weer zou moeten invoeren, als dat lukt tenminste.

Ik kan nog hevig verlangen naar de tijd waarin mijn jongens hun middagdutje deden. Deze momenten van rust in huis waren absoluut heaven. Los van de – neem me het modewoord niet kwalijk – Me-Time werden de mannekino’s (mijn koosnaam voor mijn drie schatjes) heerlijk uitgerust wakker. Maar helaas helaas de slaap is er al even uit. Mijn jongste is kleuter en hij weigert het middagdutje al twee jaar, terwijl hij hem soms best nodig lijkt te hebben. Uit angst voor een nachtbraker later op de avond, rond bedtijd, heb ik de dutjes dus maar verdreven naar een plek diep in mijn geheugen, waar het verstopt zit bij de ‘Weet je nog’-verhalen die ik met mijn man deel. ‘Weet je nog schat, toen de jongens alledrie ‘s middags anderhalf uur sliepen? Zucht, dat waren de dagen.’

LEES OOK: Wat je allemaal moet missen als je kind niet meer slaapt.

Middagdutje en taal

Uit recent onderzoek, gepubliceerd in het ‘Journal Child Development’ is gebleken dat middagdutjes in verband worden gebracht met verbeterde taalvaardigheden bij kleuters. Aan de Universiteit van Arizona werden 39 jonge kleuters bekeken die al dan niet een middagdutje hadden gedaan. Degenen die geslapen hadden na het leren van nieuwe woorden hadden de volgende dag beter begrip en herinnering van deze woorden.

Gerelateerd: Slecht slapende baby kan lastige peuter worden.

Co-auteur van het onderzoek Rebecca Gomez licht toe dat er voldoende bewijs is dat verschillende fasen van slaap bijdragen aan de sterkte van het geheugen. Een van die belangrijke fasen is de langzame golf-slaap, een diepe slaap. ‘In deze fase zijn de hersenen bezig herinneringen ‘over te spelen’, dus de diepe slaap-golven reactiveren de patronen, de herinneringen en versterken het herinneren van dingen die je geleerd hebt.’

Verplicht dutje

Voor mij is dit voldoende reden om het middagdutje subiet in ere te herstellen. Ik weet niet of mijn andere jongens van 8 en 6 erin meegaan, maar het is het proberen waard. Als we allemaal in hetzelfde bed gaan liggen moet het lukken. Dat betekent om de goede reden van het stimuleren van de intelligentie van mijn kinderen dat ik verplicht een dutje moet doen. Er zijn ergere dingen.

Ps. Mocht je nu denken. Kak, dat kind van mij krijg ik echt nooit meer aan de dut. Daar gaat zijn carrière als dichter des Vaderlands 2030. Wees gerust. Het draait allemaal vooral om de duur van de slaap. Voor kleuters betekent dat 10 tot 12 uur per nacht. Truste.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je het middagdutje bij je kleuter weer zou moeten invoeren
Sluiten