Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Persoonlijk 26 feb 2016

Waarom je je allereerste grote liefde nooit vergeet…

Ik ben stiekem alweer ééuwen samen met mijn vriend (sinds mijn negentiende) en collega Renske is al sinds haar zestiende met haar geliefde. Ach ja, je weet wat ze zeggen: oude liefde roest niet. En da’s waar. Want hoe vaak heb jij in je omgeving al een relatie stuk zien lopen omdat er een oude liefde in beeld kwam? Precies! Wat de kracht is van een oude liefde, dát zochten onderzoekers uit.

Oh, oh, de liefde. Zwijmel jij nog af en toe weg bij die eerste kus achter het fietsenhok (ja, hoe cliché?) of denk je al gruwelend, maar mét rode kronen terug aan je allereerste keer? Wat maken die momenten zo magisch? Nou eigenlijk niets, behalve dan dat het de éérste keer was. Volgens Art Aron, psycholoog aan de universiteit van New York, maakt dat nu juist het grote verschil. De eerste keer in een doodenge achtbaan zul jij je ook eerder herinneren dan de tien keer erna. De eerste bevalling staat je ook helderder bij dan de tweede of derde (lees ook: hoe de eerste van je laatste zwangerschap verschilt).

Aron: ‘Waarschijnlijk omdat de opwinding het grootste is bij een eerste keer; zeker als het om iets gaat dat je ook angst aanjaagt. Denk bij verliefdheid aan de angst om afgewezen te worden en je hoge verwachtingen. Angst speelt een enorme rol bij voor het eerst verliefd worden.’

Hormonen op hol

Die eerste relatie zit zó diep in je geheugen, dat het moeilijk is voor latere relaties om hieraan te tippen. En dat terwijl de relaties daarna meestal een stuk bevredigender en diepgaander zijn. Een reden hiervoor ziet Aron in onze hormoonhuishouding. Volgens hem zijn onze hormonen zo op hol tijdens de adolescentie, dat iedere levenservaring (of dit nu een ruzie met je ouders is of straf op school) heftiger aanvoelt. Tel daarbij op dat je tussen je 15de en 26ste herinneringen beter onthoudt en dan vooral als het gaat om positieve ervaringen. Simpel toch?

Ga jij voor die liefde van vroeger? Uit onderzoek blijkt dat koppels die later hun eerste liefde opnieuw opzoeken om een relatie te beginnen meestal passen binnen een specifiek profiel. Ze waren jonger dan 24 jaar toen ze verliefd werden, hebben dezelfde achtergrond en uiteindelijk liep het mis door een een externe factor: je ouders vonden hem niet leuk of misschien verhuisde je? Hij liet dus een grote emotionele indruk op je achter.

Bron: Tumblr

Johnny & Kate

Mocht je met weemoed aan die eerste liefde terugdenken, je bent niet de enige. Model Kate Moss was vanaf haar 21ste vier jaar samen met acteur Johnny Depp en verklaarde jaren later: ‘Ik heb nog steeds niemand gevonden waar ik een lange tijd mee wil samen zijn. Ik denk niet dat ik mijn relatie met Johnny al volledig vergeten ben.’ Het is ook een deel nostalgie naar meer zorgeloze dagen. Waarschijnlijk zie je jullie relatie van toen door een roze bril, en sta je al lang niet meer stil bij de jaloezie en het liefdesverdriet.

Hoe was jouw eerste liefde? Reageer op onze Facebook!

In de praktijk rest ons niets dan afwachten, hopen en (voor een enkeling) bidden dat het eerste vriendje van je dochter een beetje te pruimen is. 7 vriendjes waarvan je hoopt dat je dochter er nooit mee thuiskomt >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je je allereerste grote liefde nooit vergeet…
Sluiten