Redactie
Redactie Kids 13 sep 2014
Leestijd: 4 minuten

Waarom je jouw kind dit weekend nog van pen en potlood voorziet!

Wait what?! Op sommige basisscholen is het niveau van de knutsellessen omlaag geschroefd. Opdrachtjes die een paar jaar terug nog voor groep 4 waren, zijn nu bestemd voor groep 6! Docenten moeten wel, want kinderen beschikken over steeds minder knutsel-skills

De oorzaak van deze trend is dat kinderen thuis niet genoeg ‘oefenen’. Het is makkelijk om de tv of computer de schuld te geven, maar stiekem weten we natuurlijk wel beter. Knutselactiviteiten zoals tekenen zijn namelijk verrassend goed voor de ontwikkeling van je kind.

Lees hier waarom je je kind a.s.a.p. van papier en potloden wil voorzien:

1. Het bevordert een goede motoriek

We beginnen met een inkopper, maar dit wordt vaak onderschat. Ik ken een basisschoollerares die aangaf dat groep 5-leerlingen zichtbaar moeite hadden met het hanteren van een schaar. Met tekenen train je een verfijnde oog-hand coördinatie, iets dat later van pas komt bij het leren aankleden, eten én schrijven.

2. Het helpt je je fantasie te gebruiken

Ja hè hè, dat snappen we. Maar ook hier kleven tal van voordelen aan. Om een vlinder te tekenen, doe je een beroep op je voorstellingsvermogen. Als je hem van funky kleuren en paar eenhoorn vriendjes voorziet, is dat creatief denken pur sang. Goed je ideeën kunnen vormgeven en outside of the box kunnen denken, zijn ingrediënten voor zakelijk succes.

3. Het helpt om expressiever te worden

Tekenen met pen, potlood of krijt is onbewust een uiting van wat je vanbinnen voelt. Door hier vaak mee te oefenen, leert een kind zichzelf steeds beter uit te drukken. Naarmate dit beter lukt is dat een teken dat de emotionele intelligentie is toegenomen.

4. Het vergroot het zelfvertrouwen

‘Mama kijk eens wat ik heb gemaakt!’ Ieder liefhebbend ouderpaar zal vervolgens smijten met superlatieven: ‘Wauw, dat is echt super mooi!’. Dit gebeurt vrijwel automatisch, maar is een belangrijke confidence boost voor de kunstenaar. Ouders doen er dan ook goed aan, om alle meesterwerken trots in huis op te hangen. Dat is toch veel leuker dan zo’n Ikea poster!

5. Het vergroot het concentratievermogen

Zodra kids serieus aan de slag gaan, wordt het heel stil in huis. Dit komt omdat je kind zich concentreert op zijn werkje. Naarmate de tekeningen uitgebreider worden, van 1 kip tot een hele boerderij, werken kinderen onbewust aan het versterken van hun spanningsboog. Dat is zoals je weet super handig voor later, want zo’n natuurkunde les duurde toch minstens 45 minuten!

6. Het zorgt voor een betere band

Zoals ook al aangeven in #4, is tekenen een hele sociale bezigheid. Het wordt zelfs nog leuker als jij in de buurt zit om ze aan te moedigen. Geef eens een complimentje tussendoor of help bepalen welke kleur de papegaai krijgt. Kinderen zullen de extra aandacht waarderen en eerder geneigd zijn de kleurdoos uit de kast te pakken.

7. Het is een basis voor abstract én logisch denken

Jawel! Tekenen is eigenlijk niets anders dan het creëren van vormen en lijnen die iets symboliseren. Om iets herkenbaars te laten ontstaan moeten je deze logisch rangschikken. Het klinkt vergezocht, maar ons schoolsysteem werkt net zo. Kinderen moeten leren waar abstracte elementen zoals letters, getallen en muzieknoten symbool voor staan. Door ze logisch te combineren ‘ontcijferen’ ze de stroom aan informatie.

8. Het motiveert om leuke dingen te doen

Een hele belangrijke! Even afgezien van kids in griezelfilms, geven tekeningen vaak een uiting aan wat kinderen leuk vinden. De beoefening ervan leert ons daarop te focussen. De combinatie van een fijne gedachte en een mooi eindproduct, triggert kinderen om te blijven zoeken naar dingen die ze leuk vinden. Weten waar je gelukkig van wordt, is key voor het ervaren van geluk zelf.

9. Het traint je om zelf problemen op te lossen

Tijdens het tekenen schieten er vaak meerdere ideeën door het hoofd van je kind. Hij wil van alles en nog wat combineren, maar moet keuzes maken. Ook krijgt hij te maken met dilemma’s: hoe beeld je een hond in de buik van een monster uit? Zelfs gekke oplossingen zijn voor een kind nog logisch. ‘De kat is groen, want de zwarte stift was op.’ Je mini-Leonardo heeft deze problemen toch maar even zelf getackeld, een mooie les in zelfredzaamheid.

10. Het geeft een all-round boost aan de hersenen

Met mini-Leonardo, bedoelen we natuurlijk Leonardo da Vinci. Je weet wel, één van de slimste mensen die ooit geleefd heeft. Het zal je niet verbazen dat hij naast schilder en uitvinder een uitmuntend tekenaar was. Oefening baart (letterlijk) kunst, maar het blijft een feit dat tekenen beide hersenhelften activeert. Je ‘scherpt’ letterlijk je geest en uit dit op een creatieve wijze. Kortom: een all-round excercise die je kinderen niet (langer) wil onthouden!

Op zoek naar ideeën om te knutselen? kijk dan eens hier en hier naar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je jouw kind dit weekend nog van pen en potlood voorziet!
Sluiten