Redactie
Redactie Kids 26 jan 2017

Waarom je kleuters al op een teamsport zou moeten doen (ook al lijkt het vroeg)

Vooral kinderen die al vanaf een jonge leeftijd een teamsport beoefenen, kunnen beter leren en zich later beter concentreren in de klas. Daarnaast zijn deze kinderen beter in staat zichzelf en emoties te reguleren. Met dank aan Canadese professor Linda Pagani die al jarenlang uitgebreid onderzoek doet naar factoren die invloed hebben op de manier waarop kinderen opgroeien.

Dit specifieke onderzoek richtte zich onder meer op de volgende vraag: hebben kinderen die al vanaf de kleuterschool sporten en meedoen aan andere buitenschoolse activiteiten tegen de tijd dat in de vierde klas van de lagere school zitten (ongeveer 8 jaar), meer zelfdiscipline? Onder zelfdiscipline wordt in dit onderzoek gedoeld op eigenschappen als aandacht en betrokkenheid in de klas, fysieke agressieniveau, mate van impulsiviteit en emotionele onrust van de kinderen.

Zelfregulerende vaardigheden

Bijna 2700 kinderen deden mee aan het onderzoek, die gedurende enkele stadia in hun leven ‘gemeten’ en gemonitord werden, zowel door hun ouders als leerkrachten. De conclusie: kinderen die tijdens de kleuterschool al een teamsport beoefenden, beschikten in de vierde klas over meer zelfregulerende vaardigheden dan kinderen die niet of op latere leeftijd waren begonnen met (team)sport. Deze kinderen waren beter in staat om opdrachten aan te horen en uit te voeren, en konden zich in de klas beter concentreren, aldus het onderzoeksrapport.

Ergens bij horen

Eén van de verklaringen is dat kinderen die zich al op jonge leeftijd onderdeel voelen van een team, zich al vroeg bewust zijn van het belang van regels en verantwoordelijkheden. Ook het gevoel van ergens bij horen – bij het team dus – en samen een gemeenschappelijk doel hebben, is een belangrijke factor.

Doet jouw kind aan een (team)sport? Vanaf welke leeftijd is hij/zij daarmee begonnen? Praat mee op Fammes Facebook.

Lees ook hoe je sporten in een volle agenda propt >

Reageer op artikel:
Waarom je kleuters al op een teamsport zou moeten doen (ook al lijkt het vroeg)
Sluiten