Eva Dusch
Eva Dusch Gezondheid 1 maart 2016

Waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt in je kast (en dit zijn ze)

Je draagt eigenlijk maar 1/3 van je gehele kledingkast of je moet eerst door twintig miskopen heen harken. Natuurlijk irriteert dit, maar het is ook vooral een kwestie van gemak en voorkeur. Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken? Behoud dan slechts deze 37 items in je kast.

Less is more. Zo cliché als wat, maar zeer waarschijnlijk omdat er juíst een kern van waarheid in zit. Onze hang naar minimalistische looks is groter dan ooit, mede dankzij ons diepe geloof in types zoals Marie Kondo. En ook staat duurzaamheid, of in ieder geval hergebruik, steeds hoger in het vaandel.

Deel het op Instagram

Praten we over duurzaamheid, dan komt het woord ‘delen’ steeds meer naar boven. Koop niks of minder nieuwe kledingstukken, maar leen je spullen en geef het weer door. Een schoolvoorbeeld hiervan is de onlangs gelanceerde ShareWear-collectie. Een idee uit Zweden, dat gebaseerd is op het sharing is caring principe. De collectie, mede ontworpen door vooraanstaande namen als Filippa K, Hope en Weekday, wordt op Instagram gezet en wie als eerste reageert op de foto van een kledingstuk plaatst, mag het een week lenen. Als de week voorbij is, deelt de gebruiker het kledingstuk met de volgende persoon door een foto op Instagram te plaatsen. De eerste geïnteresseerde die een reactie plaatst, krijgt het kledingstuk de volgende week. En zo wordt het kledingstuk steeds doorgegeven.

Goede basiskleding

Maar staat duurzaamheid (nog) niet bovenaan je prioriteitenlijstje of vind je het gewoon te ingewikkeld, dan zit de truc in het opbouwen van een vaste capsule-collectie. Eigenlijk een modisch woord voor een beperkte basiscollectie van items die goed met elkaar te combineren zijn. Dit heeft namelijk de grote voordelen dat het voor elke gelegenheid toepasbaar is, je bent er weinig tijd mee kwijt en bovenal kost het je minder geld (en miskopen). Zo werkt het:

[STAP stap=”1″]

Ruim op

Gooi weg, selecteer, maak stapeltjes etc. Hierdoor houd je uiteindelijk alleen de essentiële stukken over. Dit is niet alleen lekker opgeruimd, je krijgt gelijk ook een goede indicatie van jouw stijl (mocht je die kwijt zijn). Lees hier voor meer handige tips.

[STAP stap=”2″]

Kaf van het koren

Wij vrouwen hebben allemaal zo onze overbodige kledingstukken. Dat weten we, willen we ook best toegeven. Maak dus een lijstje met de items die wèl in je kast thuishoren: tops, broeken, jurken, rokken en schoenen. En welke vooral ook niet: werkkleding, sieraden, accessoires, tassen, ondergoed, pyjama’s etc.

[STAP stap=”3″]

Het magische aantal

Dat is dus 37, zo blijkt. En dat zit zo: 9 schoenen, 9 broeken, 15 topjes, 2 jurken en 2 jasjes/vesten. Waarom zoveel schoenen en waarom zo hoog op het lijstje? Schoenen zeggen alles over de stijl van een persoon. Ze kunnen je maken of breken. En het is vaak ook het onderdeel waar we het meest over kunnen twijfelen of geïrriteerd over raken. En je weet maar nooit in welke situaties je terecht komt dat om specifiek schoeisel vraagt.

Bron: Pure Wow

[STAP stap=”4″]

Mix en match

Ik heb inmiddels een hekel gekregen aan de term, door het vele gebruik ervan. Maar het blijft nog altijd een gouden tip. Maak zoveel mogelijk leuke combi’s met de items die je hebt.

[STAP stap=”5″]

Verschillende capsule-collecties

Kun je meerdere collecties hebben? Ja! Ligt jouw werkoutfit mijlenver af van jouw weekengarderobe? Maak dan een onderscheid tussen deze twee categorieën. Bijvoorbeeld 20 stukken voor het werk en 15 voor vrije tijd. En natuurlijk spelen de seizoenen ook een grote rol, dit maakt dat je de verhoudingen soms iets kan wijzigen. Zie hier bijvoorbeeld vijf items die het altijd goed doen in de lente.

€110 via Topshop

€49 via COS

€109,95 via Zalando

€7,99 via H&M

€59,99 via WE

€8,99 via s.Oliver

€66,64 via De Bijenkorf

Goed om te weten: hier koop je mooie eco-jeans>

Reageer op artikel:
Waarom je maar 37 kledingstukken nodig hebt in je kast (en dit zijn ze)
Sluiten