Redactie
Redactie Gesponsord 3 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Aankoopmakelaar steeds populairder – dit is waarom je eigenlijk niet zonder kan

Het percentage woningverkopen met tussenkomst van een aankoopmakelaar is de afgelopen jaren landelijk flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Maar waarom is een aankoopmakelaar nu zo handig?

In 2012 kocht slechts 8,7 procent van de huizenkopers een woning met behulp van een aankoopmakelaar. Nu in deze krappe markt is dat wel anders. De eerste tien maanden van 2019 schakelde gemiddeld 19,8 procent een makelaar in bij de aankoop van een woning. De afgelopen vijf maanden lag dit percentage zelfs hoger dan 20 procent.

Meer keuze, lagere prijs

Gemiddeld verhuist een inwoner van Nederland zeven keer in z’n leven. Een grotere woning wegens gezinsuitbreiding of de wens om een rustigere of juist levendigere buurt, zijn bekende redenen om te verhuizen. Laat je hierbij helpen door een aankoopmakelaar. Die heeft een totaaloverzicht van de huizenmarkt en dagelijks contact met andere makelaars. Hij of zij precies wat er aangeboden wordt en omdat je vooraf al je wensen en budget al hebt besproken, kun je vaak sneller reageren en heb jij meer kans op je droomwoning. Daarbij kan de makelaar je helpen met onderhandelen en weet hij of zij dat niet altijd het hoogste bod de woning krijgt. Hij houdt jouw wensen voor ogen en handelt alleen in jouw belang.

Liefde maakt blind

Een bekende valkuil waar een aankoopmakelaar je voor kan behoeden, is de liefde. Je kent het wel; op het eerste gezicht ben je stapelverliefd op die kanjer in het café. Maar ga niet gelijk op je knieën, want als je je liefde wat beter leert kennen, kan het best eens tegenvallen. Zo werkt het op de woningmarkt ook. Terwijl jij met je hoofd in de wolken bent, houdt een aankoopmakelaar het hoofd koel. Hij of zij helpt je met alle documenten, kijkt naar veel voorkomende gebreken en probeert je te behouden voor onverwachte kosten.

Meer dan een goede prijs

Laat je dus niet gek maken op een feestje door die eigenwijze oom die roept dat hij zijn huis voor zo’n mooie prijs heeft gekocht zonder makelaar. Want bij de aankoop van een woning komt meer kijken dan alleen een goede prijs. Met een NVM-aankoopmakelaar krijg je meer voor elkaar. Kijk gewoon eens op de site van de NVM voor meer informatie.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

In samenwerking met NVM

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme