Yara Mens
Yara Mens Mind 5 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom je zangkunsten onder de douche écht beter klinken

‘And I-iiiiiiiiiiiiiiiiiii will always l-oooooooooooooo-ve you!’ Tja, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: een mini-concert in de douche voor jezelf en iedereen die het kan horen. Waar je normaal gruwelt van een karaoke-avond, klinken je zangkunsten in de douche echt niet verkeerd. Niet gek, want de akoestiek en galm in je badkamer zorgen ervoor dat jouw stem (en die ene uithaal) vele malen beter klinkt, dan wanneer je hetzelfde probeert in de woonkamer.

Volgens de wetenschap zijn daarvoor drie redenen aan te wijzen. Wij noemen ze even voor je op. Gewoon zodat je beseft dat, ook al klinkt het nóg zo mooi in die badkamer, je het ook beter bij alleen die badkamer kunt houden.

1. Powerstem

Door de harde oppervlaktes in de badkamer ketst het geluid als het ware door de ruimte heen en krijgt je stem meer volume. Het geluid verdwijnt veel minder snel. Daardoor klinkt je stem veel krachtiger dan normaal, en zing je vol kracht je favoriete nummers mee. ‘Ik leef niet meer voor jou’, komt toch wat beter over met een powerstem dan met een miezerig piepgeluid.

2. Mariah Carey-galm

Het geluid stuitert als het ware door de douche en de badkamer heen. Daardoor ‘reizen’ sommige geluiden verder dan andere. Dit effect noemen we ook wel galmen. Door de echo blijven sommige geluiden langer hangen in de ruimte, en klinkt je Mariah Carey uithaal dus nog nét ietsje langer.

3. Frequentie

Dat je stem zo vol en krachtig in de douche klinkt, komt doordat je douche zelf de frequentie van het geluid versterkt. Net een normale muziekinstallatie de bas extra goed kan laten uitkomen, kan de douche bepaalde aspecten van je stemgeluid beter laten klinken.

4. En als laatste… (geen wetenschap, maar waarschijnlijk nét zo belangrijk!)

Onder de douche durf je je veel meer te laten gaan. Waar je voor een groter publiek die uithalen toch maar eventjes achterwege laat, heb je in de douche bijna geen remmingen. Je durft meer te experimenteren met je stem. Misschien kom je er wel achter dat je die ene hoge noot bij I will always love als één van de weinige wél haalt.

Weet je wie er goed kunnen zingen? Deze vader en dochter >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je zangkunsten onder de douche écht beter klinken
Sluiten