Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 18 okt 2016

Waarom kinderen het aller-allerliefste dit ene ding van hun ouders willen hebben

Zeker, je jongens worden heel erg blij van Pokemon kaartjes en de meiden wild van This is It make-up of My Little Pony, maar uiteindelijk staat er met stip op 1 van hun verlanglijstje iets dat niet in geld is uit te drukken, niks kost, maar wat maar moeilijk te geven is. Het is tijd. Jouw exclusieve, ongestoorde kwaliTIJD.

Gelukkige kinderen blijken namelijk iets met elkaar gemeen te hebben en dat is dat ze ouders hebben die tijd met ze doorbrengen. Of dat nu praten met elkaar is, ouders die luisteren of kijken terwijl de kinderen aan het spelen zijn. De aanwezigheid maakt ze gelukkig. We hebben het hier niet over kwantiteit van aanwezigheid, maar kwaliteit.

Uit ander onderzoek komt namelijk naar voren dat het schadelijk voor kinderen is om een ouder om zich heen te hebben die gestrest, doodmoe, schuldig en onrustig is. Als moeders continue worstelen met de balans werk-privé heeft dat een negatieve impact op het kind.

Bergen werk

Het juist doseren van tijd is moeilijker geworden dan ooit, omdat we altijd maar aan staan. De mobiele telefoon of laptop liggen vaak binnen handbereik. Even nog dat mailtje lezen of appje beantwoorden. En als we niet werken ligt er thuis wel een berg werk in het huishouden op ons te wachten. Tijd kost niets en zou zo makkelijk te geef moeten zijn. Zou, want in de realiteit is het het meest schaarse goed.

Het is een van de meest besproken onderwerpen in mijn eigen vriendinnengroep. Hoe vinden we tijd, om te besteden aan ons allerliefste goud. Het antwoord ligt in het simpel vinden van praktische oplossingen. Te beginnen met onderstaande:

1. Ga naar buiten, zonder telefoon

Bij prima weer kun je naar buiten gaan. De tuin in of een boswandeling maken. Helemaal sterk als je dan je telefoon thuis laat, of diep in je tas weggestopt.

2. Betrek de kinderen in jouw ‘klusjes’

Mijn zoontje van 8 vroeg vorige week of hij mij mocht helpen met koken. Normaal doe ik dat even zelf, maar nu mocht hij helpen snijden, aangeven, kruiden toevoegen en dat maakte het onverwachts heel speciaal. De muziek ging aan en we hadden lol voor tien. Dat zoiets simpels als samen huishoudelijk werk doen zoveel oplevert is de uitvinding van het jaar voor mij.

3. Doe die tussendoor dingen tijdens het werk

Je kunt inderdaad alle to do’s, art- en tandartbezoeken plannen op je vrije middag, maar niemand vindt het erg als je dat tijdens werktijd plant. Dat doen mensen die fulltime werken toch ook? Dus waarom zou je niet als fulltime duizendpoot alles in je ‘thuistijd’ moeten proppen. In je lunchpauze alvast boodschappen doen scheelt ook tijd, smart nadenken over je tijd geeft ruimte voor kwaliteit met je kinderen.

4. Geef je kinderen prioriteit boven het huishouden

Sluit je ogen voor de was, de berg speelgoed en de vaat. Een ok-schoon huis is goed genoeg. Aandacht voor je kinderen is vele malen meer waard. Voor hen en voor jou.

5. Ga erbij zitten en geniet

Zoals boven aangestipt doet je aanwezigheid in de ruimte al heel veel positiefs op de kwaliteitsbeleving van je kind. Dus ga lekker bij je spelende kind zitten en geniet van het spel en de blije oogjes als jij zegt hoe mooie hun bouwwerk geworden is.

6. Maak je betrokkenheid officieel groter

Dit jaar ben ik heel bewust klassenmoeder geworden bij mijn middelste zoontje. Niet altijd de meest populaire job. Gek genoeg, want het is ontzettend waardevol om een betere inkijk in de klas en het doen en laten van je kind te krijgen. Vorige week schminkten we de kinderen met een paar moeders voor boekenweek en de jaarfoto. Je kind zien te manouvreren tussen alle andere kindjes is puur geluk. En het snoetje van mijn zoontje dat ik erbij was onbetaalbaar.

7. Plan afspraak-tijd met je eigen kinderen

Je kunt wel wekelijks een strakke werkagenda bijhouden met meetings en afspraken en de kapper of koffiedate met die moeder van school mis je ook nooit. Plan 1-op-1 afspraken en gezinsdates met je kind(eren) in. Een maandelijks uitje of wekelijkse spelletjesavonden. Blok het en laat het heilig zijn. Dit zijn de herinneringen die voor altijd bijvlijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom kinderen het aller-allerliefste dit ene ding van hun ouders willen hebben
Sluiten