Redactie
Redactie Body 3 april 2014

Waarom knuffelen goed voor je is

Niets zo fijn als ‘s avonds in de armen van je partner kruipen, twee kinderarmpjes om je nek of een vriendin die je vol enthousiasme omhelst. Een knuffel kan troosten, liefde geven en beschermen. Maar waarom eigenlijk?

De ‘feel good’- factor

Tijdens een omhelzing komen er chemische stofjes vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Dit ‘knuffelhormoon’, genaamd Oxytocine, zorgt voor gevoelens van vertrouwen, toewijding en verbondenheid. En die vormen dé basis voor vriendschappen en relaties.

Bloeddruk verlagend

Je voelt je niet alleen geestelijk beter na een omhelzing, ook je fysieke gezondheid verbetert. De sensatie die je ervaart wanneer iemand je aanraakt zorgt ervoor dat bepaalde bloedlichaampjes geactiveerd worden en een signaal zenden naar je hersenen, die op hun beurt weer je bloeddruk verlagen.

Minder zorgen en angsten

Knuffels en aanrakingen verminderen onze zorgen aanzienlijk, zo blijkt uit een studie naar angst en zelfvertrouwen. Grappig: zelfs een teddybeer knuffelen heeft een positieve effect. Iemand omhelzen is zo’n sterk gebaar dat zelfs ‘dingen’ omhelzen dezelfde gevoelens oproept.

Goed voor je hart

Knuffelen is figuurlijk én letterlijk goed voor je hart. Uit een onderzoek van de Universiteit van Nort Carolina is gebleken dat deelnemers die geen lichamelijk contact hadden met hun partner een verhoogde hartslag van 10 slagen per minuut ontwikkelden, terwijl de hartslag van de partners die elkaar wel mochten omhelzen vijf slagen per minuut daalde.

Een volwassenen ding

Uit onderzoek van de Ohio State University is gebleken dat fysieke aanrakingen belangrijker zijn naarmate we ouder worden. Om gezond te blijven en eenzaamheid tegen te gaan wordt fysiek contact steeds belangrijker, vooral op latere leeftijd omdat je dan sneller kampt met meer stress. Een knuffel is hét middel om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan.

Stressbestrijder

Voel je je gestresst en gejaagd? Na een stevige knuffel voel je je gegarandeerd kalm en relaxed. Tijdens een omhelzing wordt het stresshormoon cortisol verminderd, waardoor er relax seintjes naar je hersenen worden gestuurd en je lichaam zich ontspant.

Relax

Uit een onderzoek met ratten is gebleken dat er bij jonge dieren een verband is tussen aanrakingen en het verminderen van stress. Dit onderzoek stelt de hypothese dat hetzelfde geldt voor mensen, omdat de ontwikkeling van baby’s net als bij jonge dieren afhangt van een combinatie tussen nature en nurture.

Reageer op artikel:
Waarom knuffelen goed voor je is
Sluiten