Redactie
Redactie Mind 25 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom de lente je een leuker persoon maakt

De lente is voor velen het fijnste seizoen. Afschudden die wintervacht en op naar meer zon, meer buiten, meer energie en meer joie de vivre. Inclusief lenteschoonmaak, waar we stiekem intens van kunnen genieten.

Zodra de kerstboom het huis uit is, wil ik zon. Zee. En terrassen. Salades, maar ook een kop koffie op mijn balkon. Die tijd die we moeten overbruggen tussen januari en maart, vind ik te lang. Zodra ik de lente ‘ruik’ (ik ruik blijkbaar de lente, jullie ook?) wil ik naar buiten. Dan gaat het kriebelen. Alle deuren en ramen moeten open en ik zit vol nieuwe, positieve energie.

Rokjesdag

Er is een nieuwe energie in de natuur, maar ook binnen de mensheid zelf. Er bestaat niet voor niets ‘rokjesdag’, we willen onszelf ‘strandklaar’ maken en een nieuwe periode vol energie betekent ook zin in iets nieuws. In een schoon huis bijvoorbeeld. Dit is waarom de lente en een goeie lenteschoonmaak je een leuker persoon maakt.

1. Die zware winterjas mag uit

Niet direct, maar er komt een moment dat je voor het eerst zonder jas buiten kunt zitten in het zonnetje. Wij worden heel gelukkig van dit moment.

2. De lenteschoonmaak zorgt voor meer productiviteit

Door alles een plekje te geven hoef je de komende seizoenen niet meer te zoeken. Althans, dat zeggen experts. Daarbij krijgen we meer energie van schoonmaken. Let wel: dingen die je bij de vorige lenteschoonmaak bent tegengekomen waar je eigenlijk niets meer meer doet, die kunnen dit jaar weg.

3. We kunnen ongegeneerd paaseieren eten

En eigenlijk alles wat er met Pasen op tafel staat. Gewoon, omdat het kan.

4. Je wordt eerder wakker

Of in ieder geval: we gaan niet meer in het donker naar ons werk en komen – hopelijk – ook niet in het donker thuis. Heerlijk.

5. De bloemen komen op

Er verschijnt bloesem aan de bomen en een verse bos bloemen op tafel, dat waardeer je nu net even wat meer. Niets zo fijn om thuis te komen en een prachtig lenteboeket te zien (en te ruiken!).

6. De zomervakantie komt steeds dichterbij

Hebben jullie al geboekt?

7. Je krijgt zin om te sporten

Say what?! Want joggen rond deze tijd is helemaal geen straf. We zien ook steeds meer yoga op het strand en bootcamps in het bos. Kom maar door!

8. Even serieus, die babydieren, die zijn toch het allerliefst?

9. We kunnen op het terras zitten

Of balkon, of in de tuin. Misschien nog met de jas aan, maar we zitten in ieder geval buiten.

10. Je krijgt meer trek in lichtere maaltijden

Koolhydraten bewaren we voor de winter en salades vol groenten en fruit zijn er voor de lente en zomer. Rond deze periode gaan de groenten- en fruitsoorten groeien. Niets lekkerder dan een verse perzik (vooral in het buitenland of een sappige tomaat.

11. Je bent gelukkiger

Door blootstelling aan zonlicht neemt het gelukshormoon ‘serotonine’ toe. Dit maakt je een stuk gelukkiger.

12. Daarbij maakt een lenteschoonmaak je ook gelukkiger

Studies wijzen uit dat een grote lenteschoonmaak je een voldaan gevoel geeft, wat weer resulteert in een goed humeur.

13. Je hebt meer energie

Door het zonlicht neemt het slaaphormoon ‘melatonine’ af gedurende de dag, waarna het vervolgens ‘s nachts weer toeneemt. Op deze manier slapen we beter. Wat op zijn beurt weer zorgt voor meer energie! Goh, wat is de natuur toch mooi.

14. Een lenteschoonmaak zorgt voor minder stress

Dit omdat het voor veel mensen therapeutisch kan werken. Daarbij betekent rust in je omgeving, rust in je kop.

15. Vitamine D, komt u maar!

Niets geen supplementen meer, gewoon elke dag even een zonnestraal opvangen.

16. Je begint opnieuw waardering te krijgen voor de blauwe hemel en de stralende zon

Voor de natuur dus. Dit had je in de winter ook al wel, alleen kon je er toen toch minder van genieten. Komt denk ik door die dikke winterjas en het feit dat je liever met warme choco binnenzit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom de lente je een leuker persoon maakt
Sluiten