Sterre Touw
Sterre Touw Kids 22 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener

Dat tieners constant bezig zijn met likes en tags op Instagram lijkt misschien overdreven. Toch bepalen ongeschreven regels tussen pubertjes op het sociale medium hun plek in de groep en mate van ‘populariteit’. Het is voor onze kinderen tegenwoordig heel belangrijk om een goede Instafeed te hebben. En daarom is het goed om er alles over te weten.

Instagram

In de nieuwe NPO-serie Nettiquette wordt in korte fragmentjes duidelijk hoe het tienerbrein tegenwoordig in elkaar zit. Kinderen taggen elkaar in hun Instagram-foto en doen er alles aan om zoveel mogelijk followers te hebben. Door elkaar te noemen in je status of bio, laat je zien hoe goed je met iemand bevriend bent. ”Toen Mats en Sarah verkering kregen stond er ineens ‘Sarah’ in plaats van ‘Bas bro’ in de status van Mats”, vertelt de 13-jarige Bas in de serie. ”Ik heb toen wel even tegen Sarah gezegd dat ze moest weten dat Mats mijn beste vriend blijft en dat hij niet alleen van haar is.”

Oppervlakkig?

Vaak denken ouders dat dit gedrag oppervlakkig is en het er nou eenmaal bij hoort. Ja, het is een nieuwe vorm van vriendschappen onderhouden, maar het betekent voor kinderen heel veel. De serie Nettiquette sprak een aantal pubers over hun socialmediagebruik en  ontdekte een flink aantal ongeschreven regels die belangrijk zijn om als ouders te weten. We zullen het misschien nooit helemaal begrijpen waarom de verkeerde tag een vriendschap totaal kan ruïneren. Toch is het handig om ons er een beetje in te verdiepen.

Comments

Vrienden taggen in je nieuwe selfie kan op veel verschillende manieren en ze betekenen allemaal wat anders. Degene op wie je verliefd bent krijgt een tag op je mond, je beste vriend komt op je oog en andere vrienden komen in de hoek van de foto. Zo weten de vriendjes en vriendinnetjes hoe belangrijk je voor hen bent. Echt goede vrienden laten ook comments (reacties) achter op de selfie. ”Je reageert bijvoorbeeld: broer, soldaat of strijder onder de foto van je beste vriend.” Het aantal comments zegt vervolgens weer wat over de band die je hebt met degene van het Instagram-account. Zo kunnen andere kinderen zien hoe goed je bevriend bent met diegene. Volg je het nog?

Belangrijk

Als moeder heb je misschien weinig verstand van de socialmediakanalen van je kind en vind je het allemaal maar onduidelijk. Toch is het belangrijk om te beseffen dat Instagram (en andere social media) een groot effect heeft op je kind. Ze doen in de fase van de middelbare school volop ervaring op in het maken van vriendschappen. Instagram hoort daar onlosmakelijk bij. Vroeger werden er stiekem briefjes doorgegeven in de klas, of met permanent marker op de wc-deur geschreven. Nu is elke actie zichtbaar voor iedereen en is de schaamte bij fouten dan ook extra groot.

Bekijk hier aflevering 4 van ‘Nettiquette’. De hele serie kun je vinden op: npo.nl/nettiquette

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom likes en tags op Instagram heel belangrijk zijn voor je tiener
Sluiten